Home > Piets blog > Winter nog altijd (veel) te koud
Volg Piet

Piets blog

Winter nog altijd (veel) te koud

Active Image
De winter van 2008-2009 verloopt nog altijd te koud. De gemiddelde temperatuur, gemeten vanaf 1 December tot en met 26 Januari kwam in de Bilt uit op 1.7 graden.


De normale wintertemperatuur, dus inclusief de maand Februari bedraagt 3.3 graden. Met de winterse vooruitzichten in het verschiet lijkt de kans groot dat de gemiddelde temperatuur eerst nog weer gaat dalen. En zo hebben we voorlopig weer eens te maken met een echt (te) koude winter.

 

De maand januari loopt op zijn laatste benen en de gemiddelde temperatuur in de Bilt ligt nu op 1.1 graad. Normaal is dat 2.8 graden. Na de veel te koud verlopen maand December waarbij de gemiddelde temperatuur uitkwam op 2.4 graden, (4.0 als norm) staat het vast dat ook de maand Januari als (fors) te koud de boeken in zal gaan.


De laatste keer dat de temperatuur in de Bilt boven de 10 graden uitkwam dateert alweer van 22 December. Toen werd het 10.4 graden. Nog geen week later viel de winter in. 

Vorig jaar verliep de winter met 5.1 graden als gemiddelde temperatuur veel te zacht. Het jaar daarvoor brak met 6.5 graden als gemiddelde wintertemperatuur alle records en werd de zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1706.

Voor een te koud verlopen winter hoeven we niet eens zo heel ver terug in de tijd. Drie jaar geleden, in het seizoen 2005/2006 kwam de wintertemperatuur uit op 2.8 graden. Een halve graad onder normaal. 

De koudste winter aller tijdens staat nog altijd op naam van 1963. Ook wel bekend als ‘de’ beruchte winter, vanwege de Elfstedentocht die destijds onder extreem barre omstandigheden werd verreden.

Meer Blog