Home > Piets blog > Winter volgende week!
Volg Piet

Piets blog

Winter volgende week!

Nog altijd is er grote spanning in ‘weerland’. De weerkaarten voor het komend weekend en volgende week laten de deur voor winterweer nog altijd volop openstaan.
Dagelijks komen de verschillende modellen met nieuwe oplossingen. Dan weer kouder, dan weer wat milder.

Niets nieuws onder de zon. Zo gaat dat nu eenmaal met lange termijn berekeningen. Wat we vanochtend kunnen concluderen op basis van de jongste ontwikkelingen is dat het vanaf het weekend beduidend kouder gaat worden.
In het weekend draait de wind dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië naar het noordoosten en in de nachten gaat het vriezen. Overdag wordt het 2 tot 5 graden. Maandag moeten we een storing verwerken met kans op een sneeuwbui en is het waterkoud met 2 of 3 graden.
Daarna neemt de onzekerheid toe over de details toe. Offenbach komt zowel in de 12.00 uur van gisteren als in de jongste uitdraai met een krachtig en zeer koud hoog boven Scandinavië en laat storingen zuidelijk van ons land afzakken.  Zeer gunstig voor winterweer. Als dit uit komt zullen we later komende week op ondergelopen weilanden de schaatsen onder kunnen binden!
In deze ontwikkeling  vanaf dinsdag een overgang naar een volop wintersweertype (de 850 hPa temperatuur komt vanaf woensdag uit tussen de -10 en -15 graden) met een oostelijke stroming en in de nachten gemakkelijk matige vorst. Ook overdag komt het kwik vanaf dinsdag of woensdag niet meer boven het vriespunt uit. Op maandag en dinsdag is er kans op een sneeuwbui.
Daarna dus ijsdagen.

De visie van de Amerikanen is het laatste etmaal behoorlijk gewijzigd, evenals die van het ECMWF.
Beide oplossingen geven ook wel een winters weertype, maar berekenen een depressie na het weekend die wat blijft hangen boven het zuiden van Scandinavië en ons land. Daardoor meer invloed van de Noordzee en ook de echte kou kan ons op die manier niet bereiken.

Maar ook in deze oplossingen is het vanaf het weekend wel winters met in de nachten landinwaarts lichte vorst: 0 tot -5 graden en leveren maandag tot en met donderdag landinwaarts alleen maar ijsdagen op. Volgens de Amerikanen rukt een depressie boven Spanje later volgende week op in noordelijke richting. Ons land komt dan op de grens te liggen van hele koude lucht ten noordelijk en oprukkende zachte lucht vanuit Frankrijk. De wind blijft aanlandig en in deze oplossing zal de sneeuwschuiver uit de schuur gehaald kunnen worden bij temperaturen rond het vriespunt met in het noorden de laagste temperaturen. Al eerder maken de kustgebieden maken kans op sneeuwbuien.

Mijn conclusie is dan ook dat het vanaf het weekend winter wordt in ons land. Dat zal aanvankelijk met wat horten en stoten gaan, maar ik verwacht gaandeweg volgende week meer kou met in de nachten gemakkelijk matige vorst. Natuurlijk zijn er mensen die niet blij worden van kou en winter. Maar voor veel mensen is winterweer in deze tijd een prachtige ontwikkeling. Ik ga er van genieten en hou u op de hoogte. (in de loop van de ochtend kom ik nog terug met een korte bespreking over de jongste ECMWF en GFS run)

Meer Blog