Home > Piets blog > Winter was koudste in twaalf jaar
Volg Piet

Piets blog

Winter was koudste in twaalf jaar

Active Image
Sinds 1997 is de meteorologische winter in ons land niet zo koud geweest. Vooral december en januari waren koud met volop vorst en sneeuw, maar ook veel zon. Februari was milder en ook somberder.


De gemiddelde temperatuur over februari lag bij de normale waarde van circa 3,2 graden. December en januari waren echter een stuk kouder. Beide maanden waren in twaalf jaar niet zo koud geweest. De gemiddelde temperatuur over de afgelopen drie wintermaanden is daardoor in De Bilt uitgekomen op ongeveer 2,1 graden tegen 3,3 graden normaal (het gemiddelde over 1971-2000).

 

In deze eeuw komt alleen de winter van 2003 met gemiddeld 2,3 graden in de buurt. De overige winters waren een stuk zachter. De vorige koude winter met een gemiddelde van 1,7 graden beleefde ons land in 1997, terwijl de winter van 1996 de laatste strenge was met een gemiddelde van -0,1 graden.


Maar nu was er dus ook weer eens sneeuw- en schaatspret. De vorstperiode tussen Kerst en 11 januari was in het zuiden een stuk kouder dan in het noorden. Boven de lokaal 10 cm dikke sneeuwlaag koelde het op verschillende plaatsen in Limburg en Brabant gedurende vier nachten af tot onder de -15 graden, zeer strenge vorst wordt dat genoemd. Op 6 januari werd in Ell bij Weert -20,8 gemeten.    


De zon scheen op de koudste dagen echter volop. Zowel december als januari waren zonovergoten wintermaanden, februari was in De Bilt de somberste sinds 1979. Gedurende de drie wintermaanden scheen de zon gemiddeld over het land circa 230 uur tegen 172 uur normaal.


Neerslag viel er minder dan gewoonlijk. De drie wintermaanden leverden landelijk zo’n 135 mm op tegen 194 mm normaal. Vooral december en januari waren droog, februari viel de normale hoeveelheid. Het sneeuwde regelmatig maar meestal viel er maar weinig. De enige uitzondering was de nacht van 4 op 5 januari toen in de zuidoostelijke helft een dik pak sneeuw viel, lokaal 12 cm.  

Meer Blog