Home > Piets blog > Winterse drukverdeling later volgende week?
Volg Piet

Piets blog

Winterse drukverdeling later volgende week?

Een hogedrukgebied boven Scandinavië zakt de komende dagen langzaam uit naar het Oostzeegebied. Storingen vanaf de Oceaan kunnen nog niet verder oprukken dan de Noordzee.

Vannacht kan er lokaal weer mist ontstaan, maar er is een fractie meer wind dan afgelopen nacht. Bovendien is de stroming aflandig en iets minder verzadigd van vocht waardoor de kans op mist wat kleiner is.

Morgen wordt dan nog een hele aardige dag met regelmatig zon, hoewel de dag op veel plaatsen wel grijs zal beginnen.

In het weekend zien we dat met het wegtrekken van het hoog, storingen de Noordzee oversteken en een zwak exemplaar bereikt later op de zaterdag onze westkust met wat lichte regen. Het oosten en zuiden houdt het droog met aanvankelijk zelfs nog wat zonneschijn.

Op zondag is de invloed van het hogedrukgebied voor ons land definitief verleden tijd. Een actieve depressie koerst vanaf de Britse Eilanden richting de Noorse zuidwestkust en een frontensysteem trekt in de loop van de ochtend ons land binnen. Het gaat dan ook flink regenen en een groot deel van de zondag verloopt dan ook nat met flink wat wind uit het zuiden, bij zee krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft.

Maandag liggen we dan tussen twee stroringen in en zijn er weer langere brede droge perioden met af en toe zon en beperkt neerslag zich tot een enkele bui.
Dinsdag is het dan wel weer raak.  Dankzij een depressie die boven de Britse Eilanden komt te liggen krijgen we te maken met een volgend actief regengebied, later met buien die mogelijk vergezeld gaan van onweer. Bij zee gaat het hard waaien en het kwik komt niet veel hoger dan 11 of 12 graden.

Kijken we nog wat verder vooruit dan zien we dan dit lagedrukgebied aanvankelijk boven de Noordzee blijft liggen. In de bovenlucht is het gevuld met hele koude lucht, zodat de eerste winterse buien wel eens voorbij zouden kunnen komen. Vooral aan de kust soms stevige buien, maar ook nu en dan ruimte voor de zon.

Later in de perioden, tegen het volgend weekend trekt het laag, althans dat is de visie van het ECMWF weg naar het Iberisch Schiereiland. Een Oceanisch- en een ander hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland gaan een fusie aan waardoor er een licht winterse setting op de weerkaarten verschijnt met oostenwinden. De kans op neerslag neemt af en die van de zon toe. Overdag wordt het dan 8 tot 11 graden en in de nachten komt het kwik dichtbij nul uit met een grote kans op grondvorst.

De Amerikanen berekenen een depressie in de buurt van ons land en een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië.
In dat geval is het bij ons vrij rustig weer met incidenteel kans op een koude nacht maar verder een beetje ‘vlees nog vis’ weer. Wel geleidelijk aan afnemende kans op neerslag en aan de koude kant met 7 tot 10 graden overdag.

Meer Blog