Home > Piets blog > Winterweer onderweg? De nieuwste ontwikkelingen
Volg Piet

Piets blog

Winterweer onderweg? De nieuwste ontwikkelingen

Deze week geen winterweer of iets dat daar op lijkt. Vandaag hebben we te maken met een ruggetje van hogedruk. Vannacht moeten we een storing met  regen verwerken. De meeste regen verwacht ik zuidelijk van de grote rivieren.
Morgen komt een Frans ruggetje van hogedruk naderbij en zal voor een droge middag zorgen.

Woensdag zien we dat genoemde kleine hogedrukgebiedje opschuiven naar Duitsland en maakt plaats voor een aanstormende storing vanaf de Oceaan. Het front lijkt enigszins tot staand te komen waardoor we rekening moeten houden met perioden met lichte regen en motregen. Al deze dagen is het zacht met temperaturen die lokaal soms de dubbele cijfers kunnen bereiken.

Donderdag zien we drukstijgingen boven Frankrijk, ons land en Scandinavië. Er volgt een botsing tussen koudere lucht wat vanuit Scandinavië dichterbij komt en de bij ons aanwezige zachte en vochtige Oceaanlucht. Gevolg: perioden met regen.
Vrijdag draait de wind naar het noorden tot noordoosten omdat de as van het hoog zich boven Scandinavië gaat vestigen. Voor winterliefhebbers een boeiende ontwikkeling. Ook in het weekend blijft dit hoog boven Scandinavië liggen, althans volgens het Duitse Offenbach. En daar ga ik voorlopig ook vanuit. In de nachten gaat het enkele graden vriezen en overdag komt het kwik niet meer boven de 5 graden uit. Wat er na het weekend gaat gebeuren is koffiedik kijken, maar de diverse lange termijn berekeningen zijn op z’n minst interessant te noemen. Diepvrieskou vanuit de Poolstreek lijkt uit te gaan breken. De vraag is vooral waar deze kou gaat komen. De Balkan maakt – net als vorig jaar – weer een goede kans, maar dat er uiteindelijk volgende week ook transportkou doordringt tot ons land is niet uitgesloten. Ik denk dat het met horten en stoten zal gaan, maar dat we vanaf het weekend toch te maken gaan krijgen met een langere periode van een kouder en meer winterser weertype. Volgens de nieuwste run van het ECMWF zal een hogedrukgebied volgende week boven de Britse Eilanden voor anker gaan. Een visie die haaks staat op de berekeningen van dit zelfde model nog geen halve dag geleden. Wat dat betreft zijn de Amerikanen concistenter. Ook in deze oplossing geen snelle overgang naar veel kou, maar kan koude lucht ons langzaam maar zeker wel gaan bereiken en zal er gaandeweg volgende week een wat duidelijkere oostelijke stroming op gang komen. Hoe dan ook: duidelijkheid is er niet. Spannend is het wel en ik houd u op de hoogte!

Meer Blog