Home > Piets blog > Wisselvallig zomer 2009 was warm en zonnig
Volg Piet

Piets blog

Wisselvallig zomer 2009 was warm en zonnig

Augustus was een warme, zonnige en droge maand
28 augustus 2009 – De zomer van 2009 was warm. Het was zelfs de negende warme zomer op rij, zodat de 21e eeuw nog louter warme zomers op zijn naam heeft staan. Bovendien was het zonnig en droog, maar door de vele wisselingen ontbrak het dit jaar aan een lange periode met standvastig weer.

Sinds mei telde het KNMI zeker 34 dagen met mooi weer. Vorig jaar hadden we tussen mei en september 29 mooie dagen, ongeveer het normale aantal. 
 Het meest opvallend was echter de warmte. In De Bilt was de gemiddelde zomertemperatuur ongeveer 17,4 graden tegen 16,6 graden als langjarig gemiddelde. De drie zomermaanden waren stuk voor stuk te warm met de grootste afwijking in augustus. Het gemiddelde van de oogstmaand was circa 18,4 graden tegen 17,2 graden normaal.

Augustus bood in De Bilt ook de enige tropische dag van de zomer. Ell in Limburg registreerde op 20 augustus, voorafgaand aan het onweer, zelfs 37,0 graden. Voor veel weerstations was die dag één van de warmste in de meetreeks van 50 tot 100 jaar. De 13e juni was de koudste dag met een minimumtemperatuur van 0,9 graden op de vliegbasis Twenthe.

Augustus was met landelijk gemiddeld circa 25 mm ook de droogste zomermaand. Ook juni was aan de droge kant maar juli was een natte maand. Gemiddeld over het land viel in juli 110 mm tegen 70 mm normaal. De balans voor de zomer sloeg uiteindelijk naar de droge kant uit. Landelijk viel in drie maanden circa 185 mm tegen 220 mm normaal. Op vier dagen (normaal zes) viel op minstens één KNMI-weerstation 50 mm of meer. De zwaarste regen viel bij onweersbuien op 3 juli met lokaal meer dan 70 mm in de omgeving van Apeldoorn en Boxmeer. Die hoeveelheid viel op 7 juli ook in de Noordoostpolder. Op 21 juli en 20 augustus is schade aangericht door grote hagelstenen van circa 5 cm in doorsnee.

Positief punt van de zomer was het grote aantal uren zon. Gemiddeld over het land scheen de zon circa 715 uur tegen 591 uur normaal. Het zonnigst was het noordelijk kustgebied met lokaal ruim 790 uur zon.

Meer Blog