Home > Piets blog > Zomertijd niet goed voor gezondheid
Volg Piet

Piets blog

Zomertijd niet goed voor gezondheid

Sample Image
In de nacht van 29 op 30 maart start de zomertijd en zetten we de klok 1 uur vooruit. Dat betekent dat we die nacht 1 uur slaap minder hebben. Dit heeft een grote invloed op ons slaapritme.


Ritme

De biologische klok van de mens bestrijkt ongeveer 24 uur. Dit ritme stuurt onder andere de slaap aan. Omdat onze biologische klok niet precies 24 uur bedraagt, moet het ritme steeds bijgesteld worden. Dit gebeurt voornamelijk via licht, meldt gezondheid.be. 

Avondmensen
Tijdens de wintertijd loopt ons ritme gelijk met de licht-/donkercyclus. Gedurende de zomertijd is dit niet het geval: ons interne ritme past zich dan niet aan. We slapen daardoor minder en daarom neemt de kwaliteit van onze slaap af in de zomermaanden. Uit een onderzoek blijkt dat vooral mensen die laat gaan slapen, ook avondmensen genoemd, tijdens de zomertijd last hebben. Eens terug wintertijd, verdwijnen de problemen.  


Seizoensgebonden seksdrang
Ook ons seksleven zou hieronder lijden. De laatste jaren is onze seksuele drang meer en meer seizoensgebonden geworden. Maar ons ritme raakt tijdens de zomertijd zo in de war dat mensen niet meer kunnen bepalen in welk seizoen we zitten.


Voorbereiding

Hoe kan je je dan voorbereiden op de zomertijd? Nederlands slaapexpert G. Kerkhof beweert dat je tijdens de week minder last zou hebben van een uurtje slaap minder. Dit jaar kan je eens proberen vrijdagochtend de wekker een uurtje vroeger te zetten en die avond een uurtje vroeger te gaan slapen

Meer Blog