Home > Piets blog > Zon schijnt steeds langer en feller
Volg Piet

Piets blog

Zon schijnt steeds langer en feller

Active Image
De zon schijnt in Nederland langer en feller dan tachtig jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens van het weerstation van de Wageningen Universiteit, aldus de instelling donderdag. Het is alleen nog een raadsel waarom de zon langer en feller schijnt. 
 

De Wageningse meteorologen bezitten een bijna unieke verzameling meetgegevens. Het is één van de langste doorlopende reeksen meteorologische meetgegevens in de wereld.

De intensiteit van de zonnestraling neemt gemiddeld met twee procent toe per decennium, aldus de universiteit, die spreekt van ”fantastisch nieuws voor zonaanbidders”.

Liefhebbers kunnen nu jaarlijks 412 uur langer van de zon te genieten dan zonaanbidders in 1928.

Activiteit
Andere langlopende meetreeksen in Europa en Noord-Amerika tonen hetzelfde beeld. Toch is niet precies duidelijk waar die extra uren zon vandaan komen. Het heeft in ieder geval niets te maken met de activiteit van de zon zelf, aldus de wetenschappers.


Wel staat vast dat de zon vaker schijnt doordat er minder bewolking is. Maar waarom er minder wolken zijn, is eveneens niet helemaal duidelijk.

Volgens de onderzoekers moet verder onderzoek uitwijzen of er een verband is met de klimaatverandering.


Luchtverontreiniging
In China, Afrika en India laat de zon zich juist minder vaak zien, veelal als gevolg van luchtverontreiniging. Dat leidt in die streken tot een temperatuursverlaging van een halve graad Celsius per tien jaar.
(nu)

Meer Blog