Home > Piets blog > Zware storm trof Zweden en Denemarken
Volg Piet

Piets blog

Zware storm trof Zweden en Denemarken

Viel de schade van de novemberstorm in ons land erg mee, in Zweden en Denemarken werd wel veel schade aangericht door diezelfde storm. De wind bereikte snelheden van 30 tot 40 m/sec.
Een geluk bij de ongelukken: er waren geen slachtoffers.

In Malmö kwamen een aantal zwemmers vast te zitten in een zwemhal toen het tentdak van het grote openluchtzwembad instortte. Ook stortten steigers in en kwamen twee treinen tot stilstand door omgevallen bomen. Ook door omvallende bomen kwamen in Skåne 2000 huishoudens zonder stroom te zitten.

In Denemarken woedde storm over grote delen van het land. Het gebied rond Aarhus werd zwaar getroffen. Een gebouw bij Rosenholm Kasteel bij Hornslet stortte in.
“Ik ging naar een ander gebouw toen de storm het gebouw beschadigde en in misschien wel minder dan 10-20 seconden compleet instortte”, aldus Peter Squire Helles tegen een reporter van Aarhus Stiftende .
Op Karensvej in Brabrand werden bewoners geëvacueerd van drie trappenhuizen. 30 meter van het dak was weggeblazen.

Op Bornholm kwamen grote delen van het eiland in het donker te zitten. Een omgevallen boom in Poulsker had de stroomleidingen vernield. Een omgevallen boom op Segenvej in Vestermarie veroorzaakte een verkeersongeval, de boom viel tussen twee auto’s die in tegenovergestelde richting reden. Beide auto’s reden tegen de boom, maar gelukkig raakte niemand gewond bij het ongeval.

Minstens 40 meldingen van omgevallen bomen kwamen er uit Zuid-Jutland. Ook verder in het land sneuvelden bomen.
Een vrachtwagen die gekanteld was op de Kleine Belt Brug zorgde voor verkeersproblemen tussen Funen en Jutland.
De Öresundbrug werd tijdelijk gesloten.

Volgens DMI waren er windvlagen met orkaankracht op verschillende locaties langs de westkust van Jutland en met stormkracht in het binnenland. Orkaansterkte begint bij 32,6 m/s en stormwind bij 24,5 m/s. De sterkste windstoot werd gemeten op Rømø: 38,6 m/s.

Meer Blog