Home > Piets blog > 17 miljoen euro nodig voor droogte in West-Afrika
Volg Piet

Piets blog

17 miljoen euro nodig voor droogte in West-Afrika

Twee humanitaire organisaties hebben een oproep gedaan voor 17 miljoen euro aan middelen om Niger en andere West-Afrikaanse landen te helpen die getroffen worden door een voedselcrisis. De regio kampt met een ernstige droogte.
Oxfam en Save the Children vragen elk 7 miljoen pond voor 10 miljoen mensen in de regio, waarvan 7 miljoen in Niger. Dat is ongeveer de helft van de bevolking van Niger, het ergst getroffen land. Oxfam zegt verder dat Tsjaad, Mali, Mauritanië, sommige delen van Burkina Faso en Noord-Nigeria ook betrokken zijn. Volgens Save the Children riskeren tot 380.000 kinderen van minder dan 5 jaar de hongerdood in Niger wegens de ernstige droogte.

Rug keren?
“We zijn getuige van een ramp die vermeden kan worden als we snel handelen”, zei Mamadou Biteye, verantwoordelijk voor West-Afrika van Oxfam. “We staan op enkele maanden van de volgende oogsten en de mensen zijn wanhopig. De mensen eten bladeren en drinken vuil water. Als we het geld niet bijeen kunnen krijgen, zullen we verplicht zijn om onze rug te keren naar zij die de meeste nood hebben.”

Voedselcrisis
Volgens Oxfam geven de regeringen tot nu toe onvoldoende weerklank aan de oproepen. De middelen die gevraagd werden, moeten de 800.000 kwetsbaarsten helpen. De bevolking van verscheidene Sahel-landen is momenteel het slachtoffer van een ernstige voedselcrisis, de ergste van de afgelopen 30 jaar, met uitzondering van die in 2005. De landbouwoogsten in 2009 leverde niet genoeg resultaten op, vooral door een gebrek aan regen. (belga/gb)

Meer Blog