Home > Piets blog > Alsmaar minder strooizout en steeds meer breuken door winterweer
Volg Piet

Piets blog

Alsmaar minder strooizout en steeds meer breuken door winterweer

Tot 20 procent meer breuken op Limburgse (BE)  spoeddiensten

Het winterweer teistert Limburg (België) nog maar twee weken, maar de gevolgen zijn nu al ernstig. Zo zitten verschillende gemeenten reeds zonder strooizout en moeten ze noodgedwongen zand op de straten strooien. Ondertussen noteren de spoeddiensten een stijging tot 20 procent van het aantal operaties na een valpartij door het winterweer.

Bij de provincie proberen ze een zicht te krijgen op de zoutvoorraden bij de gemeenten. “Het lijkt erop dat er nog een beetje reserve is”, zo zegt Herman Meers, wintercoördinator van het provinciebestuur. “We wijzen de gemeenten er intussen op dat ze zuinig moeten zijn, dat niet iedere straat gestrooid moet worden.”

Worden de tekorten echt problematisch, dan zal de Vlaamse overheid aan de respectievelijke gouverneurs een noodhoeveelheid strooizout toekennen. “De provincie zal dan bekijken in welke gemeenten de noden het grootst zijn, en hen bevoorraden”, aldus Meers.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft voorlopig nog zout genoeg om de Vlaamse gewestwegen te bestrooien, maar organiseert vrijdag overleg om een oplossing te vinden voor gemeenten die zonder strooizout dreigen te vallen.

Uitschuivers

Door de gladde wegen heeft De Lijn maandag en dinsdag in Genk zeven bussen uit roulatie moeten halen na uitschuivers.

Bij de vervoersmaatschappij ging het enkel om materiële schade, maar op de straten zelf komen dezer dagen ook meer mensen ten val. In het AZ Vesalius in Tongeren meldden zich de afgelopen week 10 procent meer patiënten aan na een valpartij. In het Hasselste Jessaziekenhuis waren er 15 tot 20 procent meer breuken, vooral aan polsen, ellebogen, enkels en onderbenen.

(hvbl.be)

Meer Blog