Home > Piets blog > Australische droogte ergste in meer dan 750 jaar
Volg Piet

Piets blog

Australische droogte ergste in meer dan 750 jaar

De extreme droogte die vooral het westen van Australië al decennialang grondig teistert, zou wel eens de ergste kunnen zijn in meer dan 750 jaar. Wetenschappers hebben bovendien een opmerkelijk verband gevonden tussen de droogte die begon in 1970 en de sneeuwval tijdens dezelfde periode op Antarctica.

Uit de studie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature Geoscience’, blijkt dat de correlatie tussen het klimaat op het oostelijk deel van de Zuidpool en het Westen van Australië omgekeerd evenredig is. Als er veel sneeuw valt op Antarctica, dan is de regenval in het zuidwesten van Australië miniem.

Atmosfeer
Volgens de wetenschappers kan het fenomeen verklaard worden door een bepaald circulatiepatroon in de atmosfeer. Droge, koele lucht wordt tijdens sommige periodes naar Australië gezonden, terwijl warmere en zeer vochtige lucht het oosten van Antarctica bereikt. De zware sneeuwval op het oostelijk deel van de Zuidpool was de ergste in meer dan 750 jaar waardoor de onderzoekers vermoeden dat dit wel degelijk kan gelinkt worden aan de extreme droogte die Australië al jaren teistert.

Globale invloed
Tas van Ommen van het Australische Zuidpoolinstituut verklaart dat de bevindingen zeer onverwacht zijn. “We waren ontzettend verbaasd bij aanvang van het onderzoek. We hadden nooit gedacht dat het verband tussen het klimaat van beide gebieden zo duidelijk aanwezig zou zijn. Dit toont nog maar eens aan in welke mate zowel de Noord- als de Zuidpool het klimaat globaal kunnen beïnvloeden”, benadrukt hij. (hlnsydney/kve/hln)

Meer Blog