Home > Piets blog > Blokkade houdt stand
Volg Piet

Piets blog

Blokkade houdt stand

Ons weer wordt bepaald door een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden met een uitloper  tot over Scandinavië. Dat resulteert in een meest droog maar ook redelijk koel en ietwat schraal weertype.

Deze hele week verandert er in deze drukverdeling maar weinig. Met een noordoostelijke stroming zijn thermische hoogstandjes niet aan de orde, maar met 12 tot 14 graden hebben we wel hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Voorlopig dus droog met regelmatig zon en vooral ook een koude noordoostenwind die het voor het gevoel kouder maakt dan de werkelijke temperatuur is.

Vaak is het zo wanneer West-Europa met een stabiel weertype te maken heeft, het zuiden juist instabiel is. Ook nu is dit het geval. In Spanje zijn regelmatig buien actief, dat zelfde geldt ook voor Frankrijk en Italië. In het zuiden van Duitsland kan vandaag op deze maandag zelfs wat sneeuw vallen. Het oosten van Europa is bijzonder wisselvallig met talrijke regen- en onweersbuien.

In het zuiden van Spanje wordt het 20 tot 23 graden, in het zuiden van Griekenland en Italië 15 tot 18 graden en daarmee hebben we de warmste gebieden van Europa direct genoemd. In Duitsland wordt het in het zuiden en midden amper 5 graden, ook Frankrijk is frisjes met 9 tot 12 graden en de Alpenlanden hebben ook bepaald nog geen voorjaarsweer. De vorstgrens ligt rond de 1500 meter en de komende dagen valt er vooral in de zuidelijke delen regelmatig sneeuw.

Voor echt zonnig weer moeten we naar het zuiden van Griekenland en Kreta. Daar is het de komende dagen 20 graden. In het zuiden van Italië werd het gisteren ook ruim 20 graden. Ook in Turkije veel zon.

Meer Blog