Home > Piets blog > China wil regen uit de lucht schieten
Volg Piet

Piets blog

China wil regen uit de lucht schieten

De Chinese overheid wil voor regenmaker spelen. China gaat duizenden raketten naar de wolken schieten en op die manier de regen manipuleren. Het land wil zo de extreme droogte in het zuidwesten weg krijgen.

Tot vorige zomer was er in Damoguzhen, in het zuidwesten van China, een enorm meer. Vandaag is er alleen nog een kale vlakte, waar de grond gebarsten is van de droogte. Tot voor kort was het gebied zeer vruchtbaar, nu mislukken de oogsten er en is er een schrijnend gebrek aan drinkbaar water. Op het regenseizoen is het nog een maand wachten. De droogte treft 20 miljoen mensen, 15 miljoen dieren en 2 miljoen hectare landbouwgrond.

Fossiele brandstoffen
Bovendien creëert de droogte een probleem met de energieproductie. China is het land met de meeste waterkrachtcentrales ter wereld, maar momenteel is er zo weinig water dat de dammen zestig procent minder electriciteit opwekken. Daarom is China verplicht om een stap achteruit te zetten en terug te grijpen naar fossiele brandstoffen, die meer CO2 uitstoten.

Maar ook de wilde dieren zien af. Milieubeschermers zeggen dat vogels migreren, olifanten een nieuw territorium zoeken en veel grote zoogdieren wegtrekken. Maar ook platen en reptielen zijn kwetsbaar.

Zilvernitraat
De regering heeft al 7 biljoen yuan (ongeveer 5 miljoen euro) apart gezet voor hulpprojecten, heeft 7.600 watertrucks de baan op gestuurd en 180.000 waterputten gegraven. Maar nu wil het dus ook 10.000 zilvernitraathulzen en 1.000 raketten naar de wolken schieten om zo regen op gang te krijgen. Dat meldt Zheng Guoguang, hoofd van het Chinese Meteorologische Instituut.

De Chinese premier Song Tao benadrukt dat het watertekort de schuld is van de klimaatsverandering, niet van zijn land. Maar milieuactivisten leggen de schuld wel de Chinese overheid. Meer in het bijzonder bij de dammen, die de impact van de droogte en het watertekort nog verergerd hebben. (adb/hln)

Meer Blog