Home > Piets blog > ‘Complete chaos op wegen Randstad’
Volg Piet

Piets blog

‘Complete chaos op wegen Randstad’

De ANWB waarschuwt iedereen die de weg op wil, zich af te vragen of dat wel echt moet. Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Rijkwaterstaat raadt iedereen aan om alleen de weg op te gaan als het strikt noodzakelijk is. Volgens een zegsman van het KNMI kan het weeralarm worden uitgebreid naar meer provincies.

IJsbaan
Wegen in Noord-Holland zijn op sommige plekken veranderd in een ijsbaan. Dat meldde de ANWB vrijdagmiddag rond vier uur. De spekgladde omstandigheden leiden tot chaotische toestanden. Bij het knooppunt Zaandam kunnen vrachtwagens door de gladheid het plein niet op en niet verder. Het overige verkeer slalomt om de gestrande combinaties heen, aldus de zegsman van de verkeersorganisatie.

Rond vier uur stond er in totaal ruim 600 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Daarmee komt deze avondspits in de toptien drukste spitsen. De band met sneeuwbuien trekt van west naar oost over het midden van het land. Vooral rond Amsterdam en Utrecht is het verkeer nagenoeg vastgelopen.

Ongevallen
Bij de alarmcentrale Mondial Assistance zijn tot vrijdagmiddag 15.00 uur al ruim 650 meldingen van ongevallen binnengekomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een normale vrijdag. Volgens een woordvoerster komen er steeds meer auto’s stil te staan in de sneeuw. Ook is er sprake van veel ongevallen waarbij geen andere auto’s zijn betrokken (de zogeheten eenzijdige ongevallen). Volgens de woordvoerster kunnen de bergers het werk nog aan. Ze benadrukt wel dat het verstandig is om eten en drinken en iets extra warms mee te nemen.

Chaos
Een woordvoerder van de ANWB sprak tegen half een al van een ”complete chaos” op de snelwegen in de hele Randstad en Utrecht en van een ”dramatische” toestand. ”Iedereen moet zich afvragen of hij wel wil vertrekken. Neem voor vertrek contact op met de plaats van bestemming om te horen hoe het daar is”, aldus de woordvoerder.

Schiphol
Het luchtverkeer vanaf Schiphol is vrijdag ook grotendeels ontregeld. Veel vluchten vanaf de luchthaven naar Europese bestemmingen zijn vertraagd of geannuleerd. Volgens een woordvoerster zijn vrijdag tot twee uur ongeveer vijftig vluchten geannuleerd in verband met het winterse weer. Een aantal intercontinentale vluchten is vertraagd. De weerssituatie op de luchthaven wordt per minuut bekeken. ”Als de sneeuwbuien heel intensief zijn, is er even heel weinig verkeer en als de sneeuwploegen de banen schoonmaken ligt alles helemaal stil. Maar zodra het kan vertrekken er toestellen.”

Meer Blog