Home > Piets blog > Cycloon ‘Tomas’ raast over Fiji Eilanden
Volg Piet

Piets blog

Cycloon ‘Tomas’ raast over Fiji Eilanden

Een van de zwaarste cyclonen in 30 jaar heeft op de Fiji Eilanden in de Stille Oceaan zware verwoestingen aangericht. Meer dan 10.000 mensen verbleven er ook dinsdag nog in noodverblijven, aldus lokale media. Cycloon ‘Tomas’ raast ondertussen verder. Het oog van de orkaan lag dinsdag ongeveer 240 kilometer voor de hoofdstad Suva, maar zal de regio volgens berekeningen van de meteorologen niet rechtstreeks treffen.

Vrouw verdronken
‘Tomas’ was met windsnelheden van 175 kilometer per uur over het op een na grootste eiland Vanua Levu geraasd en had golven tot zeven meter opgezweept. Volgens de autoriteiten is een vrouw door de golven mee de zee ingesleurd en verdronken.

Toeristen niet in gevaar
Vele dorpen werden overstroomd, bomen ontworteld en hoogspanningsmasten beschadigd. De telefoonverbinding naar het eiland was onderbroken, berichtte de directeur van de rampbestrijdingsdienst, Pajiliai Dobui. De omvang van de verwoestende doortocht van de cycloon zal pas in de loop van de week ingeschat kunnen worden.

Volgens de toeristische dienst zijn vakantiegangers op de eilanden niet in gevaar geweest. De hotels en vakantieverblijven waren vooraf gewaarschuwd en hadden voor de storm voedingswaren, drinkwater en geneesmiddelen ingeslagen. (belga/odbs/hln)

Meer Blog