Home > Piets blog > De Middellandse Zee wordt warmer en zouter.
Volg Piet

Piets blog

De Middellandse Zee wordt warmer en zouter.

De Middellandse Zee wordt warmer en zouter. Dat blijkt uit een studie van Spaanse wetenschappers in het Journal of Geophysical Research.

De onderzoekers analyseerden de temperatuur van drie lagen in de Middellandse Zee: de toplaag tot 200 meter diep, de middelste laag tussen 200 en 600 meter diep, en de diepste laag.

Vooral die diepste laag baart de onderzoekers zorgen. In de westelijke Middellandse zee blijkt ze jaarlijks met 0,002 graden Celsius op te warmen. Dat lijkt niet veel, “maar het gaat om een enorme watermassa, en om die met een duizendste van een graad op ter warmen per jaar is een enorme hoeveelheid warmte nodig”, zegt onderzoeker Manuel Vargas-Yáñez van het Spaanse Instituut voor Oceanografie.

Klimaat

Bovendien lijkt de opwarming sinds de jaren negentig steeds sneller te verlopen, maar om die versnelling te bevestigen is volgens de wetenschappers nog meer onderzoek nodig.

Ook in de middelste laag neemt de temperatuur toe, samen met het zoutgehalte. Dat laatste wijst erop dat er netto meer water verdampt in verhouding tot het water dat opgeslagen wordt via rivieren en neerslag.

Volgens de wetenschappers stroken hun bevinden met de verwachte veranderingen ten gevolge van de klimaatverandering.

JG (IPS)

Meer Blog