Home > Piets blog > Deze week: zware buien en soms zeer veel regen
Volg Piet

Piets blog

Deze week: zware buien en soms zeer veel regen

Deze week staat in het teken van onstabiliteit. Het wisselvallige weer wordt veroorzaakt door een depressie die nu nog ten zuidoosten van Ierland ligt.

Dit lagedrukgebied trekt het komende etmaal naar Frankrijk. Tegelijk zien we drukstijgingen vanaf de Azoren tot op het noordelijk deel van de Oceaan tussen IJsland en Noorwegen. Dit hogedrukgebied transporteert koude lucht richting west Europa, maar tegelijk zorgt de depressie boven Frankrijk voor aanvoer van warme lucht vanuit zuid Europa. Ons land ligt de komende dagen in het grensgebied tussen deze twee luchtsoorten. Er ontstaan steeds opnieuw storingen die soms zeer actief kunnen zijn. Ik verwacht deze week dan ook zware, mogelijk soms zeer zware buien met kans op veel regen en misschien wel wateroverlast. Ook hagel en zware windstoten horen tot de mogelijkheden.
In sommige gebieden kan tot het weekend wel 70 tot 80 mm water vallen.

Wanneer die zware buien precies passeren en waar de zwaarste buien langs trekken is altijd lastig te zeggen.
Voorlopig ga ik er vanuit dat een actief buien-complex woensdagavond en nacht en misschien ook donderdagochtend ons land zal passeren. Het westen maakt de meeste kans op de zware buien.
Later op donderdag of in de nacht naar vrijdag volgen dan opnieuw fikse buien.

Ik hou u op de hoogte.

Meer Blog