Home > Piets blog > Donderdag 23 december NK Marathon natuurijs
Volg Piet

Piets blog

Donderdag 23 december NK Marathon natuurijs

De KNSB heeft het licht op groen gezet voor het KPN Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs. Na een laatste inspectie van de ijsdikte en de weersvoorspelling voor de komende dagen is de datum voor de titelstrijd vastgesteld op donderdag 23 december op het Belterwiede in de gemeente Steenwijkerland. In hetzelfde gebied vonden eerder de marathonkampioenschappen in 1986 en 1994 plaats, met als start- en finishplaats Giethoorn.

Nooit eerder werd zo vroeg in de winter een NK marathon op natuurijs verreden. In 1995 en 1996 gebeurde dat beide keren op 30 december, in ’95 in Ermerzand, in ’96 in Ankeveen. Nu dus zeven dagen eerder.

Net als in 2009, toen de Oostvaardersplassen op 8 januari het decor vormden voor het NK marathon, is ook nu de eerste grote wedstrijd op buitenwater meteen ook het Nederlands kampioenschap. Afgelopen winter hadden de marathonschaatsers de klassiekers op de Loosdrechtse Plassen en het Veluwemeer en de Angenent Classic als opwarmers alvorens op 10 februari op het Zuidlaardermeer het NK marathon op natuurijs kon worden verreden.
In Midlaren gingen de titels bij de dames en heren naar respectievelijk Maria Sterk en Jorrit Bergsma. Arnold Stam werd nationaal kampioen bij de Masters.

Op het ijs van het Belterwiede rijden de dames en masters 70 kilometer en de heren 100 kilometer. Aanvangstijden zijn op dit moment nog niet bekend.

De organisatie van dit unieke evenement, gesponsord door KPN en mede mogelijk gemaakt door UNOX,  is in handen van de KNSB, IJsclub Belterwiede en de gemeente Steenwijkerland.
(knsb)

Meer Blog