Home > Piets blog > Dooi komt in het weekend tot stilstand
Volg Piet

Piets blog

Dooi komt in het weekend tot stilstand

Vandaag passeert een zeer actieve storing die is ontstaan op de Oceaan. Het markeert de overgang tussen hele koude lucht boven Scandinavië en veel zachtere lucht boven het zuidwesten van Europa.

De storing trekt maar langzaam naar het zuidoosten en zal pas vanavond het land verlaten. Er valt heel veel neerslag die landinwaarts vooral vanochtend in de vorm van (natte) sneeuw valt. Eerst is ook ijzel mogelijk. In het westen lopen de temperaturen op naar een graad of 6! In het noordoosten wordt het niet veel warmer dan 1 of 2 graden.

Morgen liggen we tussen een tweetal storingen in en dat geeft veelal droog weer. Kijken we nog wat verder vooruit dan zien we op de weerkaart dat er nieuwe storingen met zachte lucht op ons land af worden gestuurd. Donderdag en vrijdag valt er dan ook van tijd tot tijd regen, in het noordoosten misschien (natte) sneeuw.
Dan zet de dooi even flink door en wordt het 4 tot 7 graden.

In het weekend zien we dat de zachte lucht en de dooiaanval zich stuk loopt op het koude continent. Dat is een interessante ontwikkeling voor winterliefhebbers.

Hogedruk gaat zich meer roeren maar waar  het precies komt te liggen is nog onduidelijk. GFS kwam gisteren opnieuw met volop winterse scenario’s maar hebben deze vandaag met hetzelfde gemak weer van de kaarten geveegd. Ook het ECMWF toverde gisteren een stevige nieuwe winterprik uit de hoge hoed. Offenbach berekent het hogedrukgebied in het weekend boven de Baltische Staten en  met een oostelijke stroming wordt daarmee het oprukken van de zachte lucht een halt toegeroepen.

In de nachten gaat het dan weer licht en na het weekend misschien plaatselijk wel matig vriezen als het hogedrukgebied nog wat koudere lucht onze kant op transporteert. Hoe dat allemaal precies gaat uitpakken na het weekend is dus nog onzeker, maar duidelijk is wel dat de dooiaanval tot stilstand komt in het weekend. De vraag is echter in  hoeverre het daarna wel of geen echt winterweer gaat worden. Spannend wordt het wel weer. Ik hou u op de hoogte.

Meer Blog