Home > Piets blog > Droogte houdt aan
Volg Piet

Piets blog

Droogte houdt aan

De eerste duinbranden zijn al een feit. De bovenste laag van de aarde is flink droog aan het worden, wat alles te maken heeft met het feit dat het al lange tijd droog is.
Het noordwesten en het zuidoosten hebben de minste neerslag afgetapt. In Schagen viel tot nu toe slechts 11 mm aan regenwater. Na 4 April is er nauwelijks nog regen gevallen en dus is het al een ruim een decade droog waarbij er ook nog eens de sterke noordoostenwind is die bijdraagt aan verdamping en dus aan het uitdrogen van de bovenste laag van de bodem.

Voorlopig blijft de droogte. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden met een uitloper tot over het zuiden van Scandinavië houdt het nog even vol. Hoewel de uitloper in het weekend verdwijnt en de stroming krimpt naar het noordwesten, weet een depressie boven Scandinavië niet door te dringen tot ons land. Een nieuwe uitloper van hogedruk steekt na het weekend de Noordzee op en komt ons land te liggen. Tot die tijd weet het Britse hoog storingen eveneens op afstand te houden.

De nieuwe uitloper van hogedruk zal dit na het weekend doen. Volgens de meeste berekeningen zal dit hogedrukgebied in de buurt van ons land blijven liggen waardor de kans op regen ook voor een grot deel van volgende week klein zal zijn. Het ECMWF tovert gaandeweg de week een koele noordwest circulatie op de kaarten met dan wel een toenemende kans op neerslag. Voorlopig lijkt mij de kans daarop niet zo erg groot.

Samenvattend is de conclusie dat de kans op neerslag de eerste vijf dagen verwaarloosbaar is en dat de mogelijkheid voor een bui gaandeweg de komende week weliswaar iets toeneemt, maar nu niet bepaald overdreven groot is.

Meer Blog