Home > Piets blog > Droogte in het land – voorlopig geen regen
Volg Piet

Piets blog

Droogte in het land – voorlopig geen regen

In Someren(Br)  viel deze maand nog slechts 3 mm neerslag. Grote delen van het oosten en zuidoosten van het land kampen met grote droogte.

Hier en daar beginnen landbouwers en boeren te verlangen naar water. Naar regen! Deze maand verloopt tot nu toe aan de droge kant. Dat verschilt nogal per gebied, maar in het hele land is het alweer een poosje geleden dat er neerslag van betekenis viel. Op de 8e viel er in de Bilt nog 13 mm regenwater, daarna op de 9e en 10e nog een enkel buitje en dat was het dan ook wel. Afgelopen weekend viel er in het noorden nog een beetje regen, maar ook daar is het door de mand genomen droog.

Het droogst is het in het oosten en zuidoosten van het land. Daar wordt al volop gesproeid in tuinen, gazons en op het land. En dat is niet zo gek. In het oosten van Gelderland en in delen van Brabant en Limburg viel deze maand nog maar 5 tot 10 mm regen. Lokaal zelfs nog maar 3 mm, zoals in Someren.(brabant)

Het midden en oosten van het land hebben duidelijk te kampen met droogte, naar het noorden en westen toe viel meer regen. In delen van Friesland viel tot nu toe tussen gemiddeld tussen de 25 en 35 mm, in Leeuwarden zelfs al 47 mm. In Flevoland viel tot en met de 23e bijna 60 mm. De normale maandsom voor de Bilt bedraagt 72 mm regenwater. Of we daar aan toe gaan komen is maar zeer de vraag. In het midden en oosten van het land zeer waarschijnlijk niet.

Voorlopig is het woord aan de zon. Geluk daarbij is dat de wind zich op de vlakte houdt. Een sterke en drogende noordooster zou voor nog veel meer verdamping zorgen.
Pas rond halverwege volgende week neemt de kans op een bui toe, maar of dit het begin is van een periode met vaker neerslag is twijfelachtig. Waarschijnlijk moeten we daarvoor wachten tot het einde van volgende week, zoals de meeste modellen nu suggereren.

Meer Blog