Home > Piets blog > Eindelijk goed nieuws voor smeltende Zuidpool
Volg Piet

Piets blog

Eindelijk goed nieuws voor smeltende Zuidpool

Het zeewater onder de oostelijke ijskap van de Zuidpool vertoont geen temperatuurstijging, blijkt uit nieuwe metingen. Dit is eindelijk eens goed nieuws voor onze bedreigde Zuidpool, want er wordt al langer gevreesd voor een stijging van het zeeniveau ten gevolge van het smelten van de ijskappen.

Onderzoekers hadden drie gaten geboord in de Fimbul ijskap, één van de grootste ijsschotsen in het Zuidpoolgebied. Via sensoren konden ze vaststellen dat de temperatuur van het water nog steeds schommelde rond het vriespunt. “De toestand lijkt stabiel en laat uitschijnen dat het smelten van de ijskap niet versnelt”, verklaart Ole Anders Noest van het Noorse Polair Instituut.

57 meter
De bevindingen zijn zeer positief, wetende dat Antarctica voldoende ijswater bevat om het zeeniveau met 57 meter te laten stijgen indien het volledige gebied zou smelten. Dit betekent dat zelfs kleine veranderigen in de temperatuur grote gevolgen kunnen hebben voor steden die langs de kust liggen zoals Peking en New York.

Klimaatrapport
Het is ook gewoon erg belangrijk dat wetenschappers nu in staat zijn om de temperatuur van het water onder de ijskappen in het oog te houden. Toekomstige temperatuurschommelingen zullen sneller vastgesteld kunnen worden. De nieuwe gegevens zullen bovendien opgenomen worden in het nieuwe rapport van de Verenigde Naties over global warming, dat zal verschijnen in 2013-2014. (hlnsydney/kve/hln)

Meer Blog