Home > Piets blog > Elfstedentocht?
Volg Piet

Piets blog

Elfstedentocht?

De laatste dagen wordt er steeds nadrukkelijk over een mogelijke Elfstedentocht gesproken. Voorlopig zie ik op basis van de huidige ontwikkelingen en op basis van de verwachte drukverdeling  een Elfstedentocht voorlopig  niet zitten.
Een groot deel van de route ligt nog gewoon open en daar waar wel een laagje ijs ligt, is deze nu bedekt met een pak sneeuw. Een slechte ontwikkeling voor ijsgroei.

Maar ook de drukverdeling is veel te storingsgevoelig. In het grensgebied tussen een depressie zuidelijk van ons land en een ander lagedrukgebied boven Scandinavië ontstaan steeds nieuwe storingen. Als alles eens mee zit kan het best eens streng vriezen, maar voor de ‘Tocht der Tochten’ is een stabiele winter periode nodig met in de nachten  strenge vorst en ook overdag moet het eigenlijk een poos matig vriezen. Ik verwacht ook volgende week gewoon te weinig vorst.
Hoelang de periode van matige tot strenge vorst precies moet duren voordat de Tocht verreden kan worden,  hangt van veel factoren af.

Ook de nieuwste weerkaarten kan ik niet als uitermate positief zien. Het blijft wel winterweer, maar de stabiele periode tekent zich nog altijd niet af. Dat neemt niet weg dat het een bijzonder boeiende tijd is voor alle sneeuw- schaats- en winterliefhebbers.

Meer Blog