Home > Piets blog > Europa: hitte en noodweer op komst
Volg Piet

Piets blog

Europa: hitte en noodweer op komst

Het zuidoosten van het land heeft te maken met een hittegolf. In Griekenland werd het gisteren 39 graden. Het kwik in de thermometers in Turkije ( de bekende vakantieplaats Antalya) liep op naar maarliefst 41 graden. Ook op Cyprus is het snikheet met temperaturen van 39 graden, in Rusland werd het 38 graden.

Op de Balkan is het eveneens volop tropisch met 30 tot 36 graden.
Vanuit het noorden wordt vanaf morgen koelere lucht centraal Europa binnen gepompt. Dit gebeurd onder regie van een depressie die vanaf Scandinavië afzakt richting centraal Europa en koele lucht mee brengt. In het weekend zakt deze koude lucht verder in zuidelijke richting.

Dit zal ongetwijfeld tot zeer zware buien gaan leiden in grote delen van het zuidelijk centrale deel van Europa, de Balkan en na het weekend ook in Griekenland. Er wordt een duidelijke aanval gedaan op de hitte.
Morgen volgt al enige afkoeling op de Balkan en ook de aller scherpste kantjes van de hitte in Griekenland gaan er af, al blijven daar maxima rond de 35 graden haalbaar. De kans op een bui neemt al toe.

Op de Balkan al meer buien. In de loop van het weekend gaan er steeds zwaardere buien vallen op de Balkan en na het weekend ook in Griekenland. Dit kunnen zeer zware buien zijn met extreem veel regen, onweersbuien en veel water in korte tijd.
In de Alpen is het vandaag en ook de komende dagen flink nat. In het weekend daalt de vorstgrens zelfs tot 1500 meter en daarboven gaat een pak sneeuw vallen. Na het weekend aanhoudend kans op veel neerslag in de Alpen.

De zware onweersbuien die soms meer dan 100 millimeter regen in een uur tijd achter lieten zijn voorbij. Voor twintig mensen is de verbetering niet meer relevant, zij kwamen om door het noodweer.
Voorlopig komen de zware buien niet terug. Wel blijft de kans op buien bestaan, maar deze zijn bij lange na niet meer zo actief. Het noorden en noordwesten hebben de meeste zon, verder is het veelal bewolkt en koel met 17 tot 22 graden. Morgen aan de Cote d’Azur warmer met 26 graden. In het weekend wordt het nog wat kouder.

Het noorden van Italië heeft te maken met regen- en onweersbuien, het midden en zuiden met warm zomerweer. Daar is het zonnig en 30 tot 35 graden.
Ook in het midden en zuiden van Spanje is het warm met 30 graden en veel zon. Langs de Costa’s is prima met veel zon en weinig wind. Langs de Portugese kust staat een frisse noordwestenwind en daar is het minder warm.

Meer Blog