Home > Piets blog > Europa langzaam aan winters
Volg Piet

Piets blog

Europa langzaam aan winters

In de omgeving van Lillehammer heeft het voldoende gevroren om de schaatsen onder te binden, zoals hier op het grootste meer van Noorwegen, de Mjøsa.
Het grootste meer van Zweden, het Vänernmeer is nog ijsvrij. Dat komt door de hele zuidelijke ligging.

De echte kou zit voorlopig in Scandinavië met afgelopen nacht temperaturen tot plaatselijk -24 graden. In het zuiden van Zweden is het afgelopen etmaal plaatselijk tussen de 20- en 30 mm neerslag gevallen. Het meeste viel als sneeuw, maar de temperatuur is op deze dinsdagmiddag tot iets boven nul opgelopen. De komende dagen komt er dagelijks een paar centimeter sneeuw bij.

De sneeuw heeft zich verplaatst naar Denemarken. Vooral de noordelijke delen hebben te maken met sneeuwval bij temperaturen rond of iets onder het vriespunt.

Het winterweer verovert langzaam aan meer delen van west Europa. Zo gaat er woensdag en donderdag in Frankrijk sneeuw vallen en zal dit ongetwijfeld tot last voor het verkeer leiden.

In het Duitse hooggebergte viel de afgelopen dagen af en toe al sneeuw, de komende dagen valt er meer sneeuw ook in de lager gelegen gebieden. Niet direct enorme hoeveelheden, maar met enkele sneeuwbuien moet men daar wel rekening houden.

Ook Polen en een deel van de Balkan krijgen morgen te maken met sneeuwval.
Nu is er nog geen kou aanwezig in Europa. Geleidelijk aan koelt het continent af en gaat het in veel gebieden licht vriezen. De meest kou stroomt later deze week Polen en het oosten van Duitsland binnen. Daar is dan ook matige vorst mogelijk.

Vrijdag krijgen de Alpen, de Pyreneeën en delen van Italië te maken met sneeuwval.
Ook de Britse Eilanden krijgen te maken met winterse omstandigheden in de vorm van enkele stevige sneeuwbuien en in de nachten lichte vorst.

Meer Blog