Home > Piets blog > Europa: Lapland aanhoudend winters
Volg Piet

Piets blog

Europa: Lapland aanhoudend winters

Afgelopen etmaal veel regen in Frankrijk. Zo viel er in Nice 100 mm neerslag. Le Puy/Loudes (59 mm) en Montelimar (51 mm) waren de andere koplopers wat neerslagsommen betreft.

De komende dagen blijft het weliswaar buiig in Frankrijk, maar deze hoeveelheden horen eerst weer tot het verleden.

Grote hoeveelheden regen vallen er vandaag wel in grote delen van Italië. Ook op Corsica en Sardinië flink wat regen en onweersbuien. De depressie met regen verplaatst zich naar de Balkan waar het later vandaag arriveert en het ook hard gaat regenen.
Morgen en woensdag blijft het wisselvallig in het centrale en zuidoostelijke deel van de Middellandse zee. Daarna knapt het snel op en gaat de zon schijnen.

Deze dagen is het in Griekenland ongeveer 20 graden. Later in de week zijn waarden tegen de 25 graden mogelijk.

Wisselvallig is en blijft het in het noorden van Europa. In Scandinavië, Denemarken en ook op de Britse Eilanden is het zeer wisselvallig.
Vooral in Lapland valt regelmatig sneeuw en in de nachten vriest het licht tot matig en dus blijft het daar winters. Al beperkt winterweer zich wel tot het noorden.

Gaandeweg de week wordt het in Lapland steeds kouder en is strenge vorst weer gemakkelijk haalbaar. Deze kou is voorlopig niet van plan uit te zakken in zuidelijke richting.

Ons land ligt in het overgangsgebied tussen het hogedrukgebied boven zuid Europa en de depressie boven Scandinavië. Vaak hebben we in een dergelijke situatie met wisselvallig weer te maken. Nu is dat niet anders.

Meer Blog