Home > Piets blog > Europa: warm – Scandinavië zeer veel regen
Volg Piet

Piets blog

Europa: warm – Scandinavië zeer veel regen

Dankzij een hogedrukgebied dat vanaf Scandinavië inmiddels boven de Baltische Staten is aangekomen en een depressie op de oceaan wordt er met een zuidelijke stroming warme lucht Europa binnen geblazen.

Enkele maxima Europa
In Duitsland werd het gisteren 23 graden, Bordeaux kwam tot 28 graden. Naar het westen toe was het in Frankrijk overigens minder warm. In Parijs werd het 18 graden.

Op Mallorca werd het 27 graden. Rome (26) en Palermo (29) waren eveneens volop zomers. Cyprus was het warmste stukje Europa, het werd er 30 graden!

Een diepe depressie tussen de Britse Eilanden en IJsland stuurt frontensystemen vanaf de oceaan op Europa af.
Het hogedrukgebied boven de Baltische Staten wist deze storingen nog steeds op afstand te houden, maar het komende etmaal krijgen ons land, het westen van Frankrijk en Spanje en Portugal te maken met enige regen.

Talrijke regen- en onweersbuien in Italië
Een aparte depressie geeft vandaag talrijke regen- en onweersbuien in Italië.  Morgen krijgen ook de Balkan en Griekenland er mee te maken.

West en Zuid Europa blijven warm
West en zuid Europa blijven echter (vrij) warm hoewel de scherpste kantjes er in Spanje, Italië en Griekenland af gaan. In deze landen maxima nog altijd rond de 25 tot 27 graden. Ook het zuiden van Frankrijk haalt deze waarden.

Balkan en Griekenland later deze week kouder
Het hogedrukgebied boven het westen van Rusland zorgt er wel voor dat het gaandeweg de week steeds kouder wordt op de Balkan. Later deze week bereikt deze koele lucht ook Griekenland. Tegen het einde van de week wordt het daar alleen in het zuiden nog met moeite 20 graden.
In het oosten van Europa gaat het in de nachten later deze week licht vriezen.

De komende tijd zal het hoog boven de Baltische Staten opnieuw proberen naar Scandinavië te koersen. Het lagedrukgebied boven biedt nogal wat weerstand.

Zeer veel regen komende etmalen in Scandinavië
De botsing tussen deze twee grootmachten gaat in het midden en zuiden van Noorwegen en Zweden gepaard met heel veel neerslag. Tot en met donderdagochtend kan er daar tussen de 150- en 200 mm regen vallen!

De depressie zal uiteindelijk de strijd verliezen en het hoog krijgt z’n zin:  Scandinavie. En zo onstaat er in Europa een klassiek winterse drukverdeling met een sterk hogedrukgebied boven Scandinavie en een depressie boven het Middellandse Zeegebied en later ook bij Spanje.

Meer Blog