Home > Piets blog > Europa: warmte in Griekenland, Turkije en Cyprus
Volg Piet

Piets blog

Europa: warmte in Griekenland, Turkije en Cyprus

Een depressie boven het oosten van Europa zorgt daar voor de nodige instabiliteit als ook warmte.
Op Cyprus werd het gisteren zelfs 31 graden! In Turkije liep het kwik op naar 29 graden en ook Griekenland heeft al te maken met vroeg hoog zomers weer. Milos, een eilandje in de Egeïsche zee ten oosten van Griekenland was ook flink warm met een zondag een maximum temperatuur van 27 graden. Op het vaste land werd het 25 graden.

Vandaag zijn er in het oosten van Europa enkele stevige regen- en onweersbuien actief. Zo warm als gisteren wordt het niet, maar met 20 tot 25 graden is het in Griekenland nog altijd warm. Het zuidwesten van Turkije wordt zelfs warmer. Daar is het zonnig.

Een groot deel van de Balkan heeft vandaag en ook morgen te maken met regen, onweer en koel weer waarbij het kwik amper boven de 10 graden uitkomt.

Centraal Europa geniet ook vandaag van een vrijwel volop zonnig weertype. In het zuiden van Duitsland wordt het ruim 20 graden, 22 tot 23 graden zijn waarden die haalbaar zijn voor het zuiden van Frankrijk.
In Spanje en Portugal komt wat meer bewolking voor en is het met 18 tot 23 graden (uiterste zuiden) best aangenaam.

Een stuk kouder is het in Scandinavië waar het in Lapland afgelopen nacht nog 16 graden vroor.
Vooral in de noordelijke delen valt ook nog eens van tijd tot tijd sneeuw. Naar het zuiden toe is meer zon en is het zachter met 12 graden in Noorwegen.

De komende dagen koelt centraal Europa af en neemt de kans op lichte vorst in de nacht toe. Ook kan er eens een buitje voorkomen, vooral in de noordelijke delen.
Het natte weer blijft ook de komende dagen boven het oosten van Europa aanwezig, hoewel de neerslag intensiteit geleidelijk aan iets afneemt.

Spanje krijgt vanaf woensdag te maken met wisselvallig weer en aan de temperatuur verandert weinig.
Frankrijk heeft de komende dagen het zonnigste weer van heel Europa. Op woensdag kan het kwik in het zuiden zelfs tot iets boven de 25 graden oplopen.

Meer Blog