Home > Piets blog > Extreem lage gevoelstemperatuur
Volg Piet

Piets blog

Extreem lage gevoelstemperatuur

Deze week staan een aantal dagen met extreme kou op het programma. Niet eens zozeer vanwege de werkelijke temperatuur, al is deze ook zeer laag met waarden rond de -5 tot -6 graden.En dat is dan de maximum temperatuur. Er steekt een sterke wind uit het oosten tot noordoosten op. Deze neemt boven land toe tot een volle kracht 6! Bij zee tot hard of stormachtig, kracht 7 tot 8. Het is deze combinatie, de wind en de lage temperatuur die maakt dat het voor het gevoel veel kouder is. De gevoelstemperatuur ligt woensdag en donderdag rond de -20 graden!

Extreme kou, of gevoelskou komt niet zo heel vaak voor. Landelijk gezien kwam dit de laatste 100 jaar op 12 dagen voor, maar in deze tijdsperiode heeft zich gemiddeld eens in de twee jaar een situatie voorgedaan waarbij de gevoelstemperatuur door de wind overdag lager was dan -10 C. Sinds de strenge winter in 1963 is dat echter maar op 4 dagen voorgekomen.

Er is geen sprake van recordkou. In De Bilt kwam het in November 1993 tijdens de laatste decade tot maarliefst 5 ijsdagen. In de nachten vroor het veelal matig.  De gemiddelde temperatuur kwam de laatste 10 dagen van November uit op -2.7 graden. Dat was wel een record sinds 1901. Nu komen we met ongeveer +0,5 graden veel hoger uit.

Meer Blog