Home > Piets blog > Griekenland later deze week: 40 graden!
Volg Piet

Piets blog

Griekenland later deze week: 40 graden!

Terwijl ons land vandaag in de ban is van het voetbal op de andere kant van de planeet gaat het weer in Europa ook gewoon door.
En dat weer is niet overal even fraai. Boven Frankrijk, delen van Spanje en het centrale deel van Europa liggen depressies. Ze zorgen voor een onstabiel weertype.
Vandaag in het zuidwesten van Spanje nog flink wat zon, naar het noordoosten toe meer bewolking en kans op een paar buien.

De komende dagen zorgt een lagedrukgebiedje boven het noorden van Africa (Marokko) voor een aanvoer van zeer warme lucht. In het zuiden en midden loopt de temperatuur op naar rond  of boven de 30 graden later deze week. Naar het noordoosten toe is het minder heet en bljft de kans op een onweersbui. Vooral in de Pyreneen kans op (veel) regen.

In Frankrijk komt het vandaag tot enkele onweersbuien. De komende dagen aanhoudend buiig met op woensdag vooral in het midden en zuiden veel en langdurig regen.
Relatief lage temperaturen, rond de 20 tot 23 graden. In gebieden met buien en regen kouder.

Warm tot zeer warm is het ook in Italie, waar het kwik vandaag en ook de komende dagen in het midden en zuiden rond of boven de 30 graden ligt. Vanaf woensdag kan het kwik in het zuiden en oosten zelfs tot boven de 35 graden pieken.
Op dinsdag in het noorden en midden enkele onweersbuien.

Extreem warm is het een groot deel van deze week op de Balkan, Griekenland en Turkije. Op de Balkan is het tropisch met temperaturen die gemakkelijk de 30 graden halen. Dat is al flink zweten, maar het kan nog heter. In Griekenland zal het kwik in de thermometers tot en met woensdag hier en daar al de 35 graden kunnen bereiken. De tweede weekhelft wordt het zelfs 40 graden  mogelijk nog warmer! Een hittgolf van allure daar dus. Ook het westen van Turkije krijgt te maken met veel hitte en temperaturen oplopend naar 30 tot 35 graden en vrijwel alleen maar zon.

Ook op Kreta flink warm deze week met kwikstanden van 30 tot 35 graden.
De hitte wordt veroorzaakt door vlakke depressies die lucht vanuit de Sahara naar het noorden transporteren.    

In het centrale deel van Europa is wisselvallig met regelmatig regen en onweersbuien. Schijnt de zon wat langer wordt het 2o tot 25 graden, maar is het bewolkt en regent wordt het amper 15 tot 18 graden.

Meer Blog