Home > Piets blog > Groenland zucht onder warmte, geen sneeuw en ijs
Volg Piet

Piets blog

Groenland zucht onder warmte, geen sneeuw en ijs

Het is koud in Europa, maar terwijl wij rillen, verwonderen de Groenlanders zich over het – voor de tijd van het jaar – zo warme weer daar. Als het koud is in Denemarken is het warm in Groenland en omgekeerd. Dat heeft het weer nog weer eens uitgewezen in december 2009 en in januari 2010.
Dit fenomeen wordt onder de Deense meteorologen de temperatuurwip genoemd. Een voor hen zo bekend verschijnsel vanwege de lange weerhistorie die men kent van zowel Groenland als Denemarken. Ook andere landen in West-Europa delen mee in dit verschijnsel.

Een bewoonster van Uummannaq schreef:

“Vi i Nordgrønland, Uummannaq, oplever p.t. meget ‘anderledes’ vejr, det ligner forår, mildt, ingen sne, og det er meget mærkeligt. ‘Normalt’ må temperaturen være omkring minus 20°C. Men isen mangler vi, sneen savner vi. I følge dmi.dk er udsigten det samme for resten af ugen. Fangerne savner isen, hundene holder forlænget ferie”, skrev Maria Nielsen fra Uummannaq den 3. januar.”

Ofwel:
“Wij in Noord-Groenland, in  Uummannaq, beleven momenteel heel ongebruikelijk  weer, dat lijkt op het voorjaar, zacht, geen sneeuw, en dat is zeer opmerkelijk. Normaal is de temperatuur rond -20 graden. Maar nu ontbreekt het ijs, en sneeuw missen we ook.
Volgens (weerdienst) DMI is het vooruitzicht voor de rest van de week hetzelfde. Jagers missen het ijs en (slede)honden houden een verlengde vakantie,” zo schreef Maria Nielsen vanuit  Uummannaq op 3 januari.

Zo luidt het verhaal ook aan de Groenlandse westkust en identieke geluiden komen van Tasiilaq aan de Groenlandse oostkust. De vooruitzichten blijven warmte aangeven. (NB dit dateert van 4 januari)

John Cappellen, Deens meteoroloog in ruste:” Het is algemeen bekend dat, als wij het koud hebben in Denemarken, het in het algemeen warm is in Groenland, zeker in West-Groenland. Nu is het zelfs zo dat heel Groenland warmte beleeft. De gemiddelde temperatuur is daar nu dan ook 3 tot 7 graden hoger geweest dan normaal in december, ondanks een vrij normale eerste decade in december.

Ook januari is veel te warm gestart en treedt in de voetsporen van de voorgaande wintermaand.

De warmte ontstaat doordat de depressies een nogal ongebruikelijke baan volgen: langs de oostkust van Noord-Amerika duiken ze aan de westzijde van Groenland de Labradorstroom in. De warmte aan de oostzijde van die depressies trekt dan over Groenland heen. Het veranderde stromingspatroon hangt nauw samen met de nu heersende afwijkende luchtstromingen in West-Europa.

Bron DMI, vertaling VWK

Meer Blog