Home > Piets blog > Grote temperatuursverschillen – winterse week
Volg Piet

Piets blog

Grote temperatuursverschillen – winterse week

Grote verschillen in ons kleine landje vanochtend. Vanuit Duitsland is de vorst gisteravond ons land binnen getrokken. Om half zeven vroor het in Groningen bijna 8 graden terwijl het in Limburg en Zeeland 1 tot 2 graden boven nul was op datzelfde moment.

Opvallend is dat het pittig vriest in het noorden en midden van het land zonder dat het is opgeklaard. In het hele land is het bewolkt. Dat verandert wel vandaag. In het noordoosten ligt de gevoelstemperatuur tussen de -12 en -15 graden! Mede door de koude noordoostenwind, 4 tot 5 Bft. Een bitter koud begin van deze nieuwe werkweek waarbij de winter de hele week aanhoudt.
De kou heeft te maken met depressies die boven het oosten van Europa en boven Scandinavië liggen. Samen met hogedrukgebieden boven Rusland en IJsland zorgen ze voor aanvoer van nieuwe kou vanuit Scandinavië.

Later deze week komt er meer en meer hogedruk boven Scandinavië. Volgens de meeste computermodellen houdt de winter langere tijd aan en zullen we dus weer op de schaats gaan komen. Zeker op de ijsbanen en misschien zit er nog wel wat meer in. Wel neemt de kans op winterse neerslag later deze week toe.

Meer Blog