Home > Piets blog > Hitte in centraal- en zuid Europa
Volg Piet

Piets blog

Hitte in centraal- en zuid Europa

In Europa hebben grote delen te maken met flink warm zomerweer. In centraal Europa liepen de temperaturen gisteren flink op en werd het op veel plaatsen rond de 30 graden. In Duitsland plaatselijk 32 graden. Op de Balkan werd de tropische 30 graden veelal overstegen en in het noorden van Griekenland werd het maar liefst 34 graden.

Op Corsica en Sardinië werd het met 35 graden nog wat warmer. Ook op het vaste land van Italië werd het flink warm met veelal 30 tot 33 graden.

In Spanje was het een stuk minder warm. Langs de oostkust werd het nog 25 graden, landinwaarts ‘slechts’ 17 tot 22 graden.

Het relatief koele weer in Spanje wordt veroorzaakt door een depressie in de Golf van Biskaje. Vooral het noorden maakt vandaag kans op een paar stevige regen- en onweersbuien.

Het zuiden en westen van Frankrijk krijgt ook een paar onweersbuien. Aanvankelijk is er veel zon, vooral in het zuiden. Daar wordt het 25 tot 30 graden. In het noorden wordt het 25 tot 27 graden.

In Duitsland kan het vandaag, ondanks dat het niet stralend zonnig is wel 32 tot lokaal 34 graden worden. Vooral in het westen en zuiden komt het tot onweersbuien. Vannacht kans op onweer en dan vooral in het (zuid)westen.

Het centrale- en oostelijke deel van Europa heeft vandaag volop zomerhitte met 30 tot grofweg lokaal 35 graden.
Dat geldt ook voor landen als Griekenland en Italië. Morgen piekt de warmte nog wat meer en zal de 35 graden in veel meer gebieden worden bereikt.

In het weekend stroomt met een noordwestelijke wind koelere lucht het noordwesten van Europa binnen. Op zondag is de hitte met de tropische temperaturen dan terug gedrongen tot zuidelijk van de Alpen. Bij Hongarije en Italië begint de tropische hitte dan weer. In Roemenië kan het wel eens warmer dan 35 graden worden.

Het binnenstromen van de koudere lucht gaat gepaard met enkele regen- en onweersbuien.
Op het Iberisch Schier Eiland blijft het wisselvallig en voorlopig ook kouder dan ze daar gewend zijn met 22 tot 25 graden.

Meer Blog