Home > Piets blog > Hoe lang houdt de droogte aan?
Volg Piet

Piets blog

Hoe lang houdt de droogte aan?

Deze maand verloopt droog. In de Bilt viel tot de 22e slechts 16.9 mm regenwater. in Petten (NH) viel nog minder: 10 mm.
Dat zijn geen records. In 2007 viel er in de Bilt over de hele maand slechts 0.3 mm regen. Op de 2e plaats staat 1996 met 8.1 mm.

Op veel plaatsen zijn er al ruim twee weken geen noemenswaardige neerslag hoeveelheden gevallen. Met de vooruitzichten in het verschiet lijkt er aan de droogte voorlopig geen einde te komen. De droogte geldt alleen voor de bovenste laag, maar juist in deze laag worden normaliter rond deze tijd veel gewassen gezaaid en deze hebben wel water nodig om te gaan groeien.

Ook de eerste bos- en heidebranden kunnen we niet los zien van het droge en drogende weertype.
Maandag zou er misschien wat regen kunnen vallen, maar daarna lijkt het droge weertype opnieuw door te zetten.

Volgens de Amerikaanse rekenbreinen zullen we de komende 5 dagen 0 tot 10 procent van de normale hoeveelheid neerslag kunnen verwachten. Dat percentage stijgt in dag 5 tot 8 naar 25 tot 30 procent. Kortom: deze berekeningen verwachten op de korte maar ook op de langere termijn maar weinig neerslag. Die zelfde berekeningen gaan ook van een te warm slot van April met een etmaal temperatuur die rond de 2 graden boven de norm komt te liggen.

Voor de liefhebbers van nog meer cijfertjes, nog een feit: de lopende jaartemperatuur in de Bilt bedraagt 2.4 graden. Normaal is dat 3.7 graden en dus verloopt het jaar tot nog toe 1.3 graden te koud.

Het neerslagverloop is vrij normaal met 172 mm tegen 180 normaal.

Meer Blog