Home > Piets blog > Hoe wordt het met de winter volgende week?
Volg Piet

Piets blog

Hoe wordt het met de winter volgende week?

En toen kwam de dooi. Vandaag in het westen temperaturen al oplopend naar 5 tot 6 graden. Ook landinwaarts dooi, al beperkt deze zich tot 1 of 2 graden.

Al dagen lang horen we geluiden uit allerlei media over een nieuwe naderende winterse periode. Zelfs termen als ‘horrorwinter’ worden uit de kast gehaald.

Ik denk dat het zo’n vaart niet zal lopen. Na een periode van dooiweer zal op zondagavond nieuwe koude lucht vanuit Scandinavië ons land binnen druppelen. Het eerst in Groningen, de rest van het land volgt later in de nacht. Gevolg: lichte vorst: -2 tot -4 graden. Tot en met dinsdag is het dan droog. In de nachten vriest het overwegend licht, misschien tijdens langere opklaringen matig. Overdag rond of iets boven nul.

Woensdag krimpt de stroming van noordoost naar noord. De kans op een winterse bui neemt al iets toe. Vooral in de kustgebieden dooit het dan enkele graden.

Na donderdag ontstaat er een noordelijke stroming, waarin polair arctische lucht ons kan bereiken. De aangevoerde lucht legt een lang traject af over zee en ook nog eens deels over de warme golfstroom voor de Noorse kust.

De koude luchtlaag wordt steeds dikker, maar er ontstaan ook storingen. Het weer krijgt vanaf donderdag dan ook een wisselvallig karakter met regelmatig winterse buien. Daarbij zijn de voorwaarden aanwezig dat er van tijd tot tijd een flink pak sneeuw valt. Maar of en wanneer dat gebeurt is nu absoluut niet te zeggen. De storingen kunnen er ook voor zorgen dat de wind nu en dan uit het westen waait, wat vooral voor de kustgebieden dooi inhoudt.

In de nachten vriest het overwegend licht, maar tijdens langere opklaringen is matige vorst gemakkelijk haalbaar. Daarbij zijn we, ik zeg het nog maar eens nadrukkelijk, afhankelijk van de duur van opklaringen.

Kortom: de winter keert na het weekend terug. Deze start droog, maar krijgt de tweede weekhelft een vuil karakter waarbij het verkeer wel weer de nodige overlast zal ondervinden.

Meer Blog