Home > Piets blog > Inheemse Peruanen starten partij ter bescherming Amazone
Volg Piet

Piets blog

Inheemse Peruanen starten partij ter bescherming Amazone

Alberto Pizango, leider van 350.000 inheemsen van het Amazoneregenwoud, gaat samen met alle stamhoofden een partij opzetten om tradities te beschermen, de eigen waardigheid te behouden en bovenal recht te krijgen op miljoenen vierkante meters regenwoud, wat in toenemende mate wordt bedreigd door de olie- en gaswinning, houtkap en goudwinning.

Dit is een partij die probeert om alle inwoners bij elkaar te brengen, die er klaar voor zijn om het leven in de Amazone, in de bossen en op Aarde te verdedigen, aldus Pizango, voorzitter van de inheemse organisatie AIDESEP. Het was zijn eerste persconferentie met buitenlandse journalisten, nadat hij in mei dit jaar terugkwam na een jaar in ballingschap in Nicaragua te hebben doorgebracht.

Inheemsen verzamelen handtekeningen om de partij op tijd te registreren voor de presidentsverkiezingen in april volgend jaar. Dan gaan de Peruanen beslissen wie president Alan García voor vijf jaar zal vervangen. Er is nu nog geen duidelijke favoriet in de peilingen aan te wijzen.

Pizango is teruggekomen naar Peru, nadat het arrestatiebevel tegen hem was omgezet in een oproep om in de rechtbank te verschijnen. Als de stammen hem later dit jaar officieel kiezen, gaat hij zich kandidaat stellen.

De partij zal Alliantie voor een Alternatieve Mensheid genoemd gaan worden, afgekort APHU in eigen taal. Apu staat overigens in Peru voor een spiritueel adviseur en deze titel zal door Pizango en andere stamhoofden gebruikt gaan worden.

Huidig president García beschermt de transnationale corporaties en kijkt niet om naar de inheemse bevolking. Als echter de genoemde 350.000 individuen als eenheid gaan optreden, kan het armoedeprobleem in Peru worden aangepakt en kunnen alle Peruanen, inclusief de inheemsen, beslissen welke projecten het beste zijn voor het leven en de natuur.

Bron: Indiancountrytoday.com
niburu

Meer Blog