Home > Piets blog > Januari: Sinds 1997 niet meer zo koud
Volg Piet

Piets blog

Januari: Sinds 1997 niet meer zo koud

De temperatuur in de maand januari in de Bilt is uitgekomen op -0.5 graden. Slechts dertien keer in de afgelopen 110 jaar was het kouder. De laatste keer dat januari met een gemiddelde temperatuur onder nul bleef was in 1997. Toen werd het -1.0 graden.

De hoogste gemeten temperatuur in de Bilt bedroeg 6.7 graden. Er ging in ons land geen nacht voorbij zonder nachtvorst. Altijd vroor het wel ergens.

De laagst gemeten temperatuur de afgelopen maand werd gemeten in Stavoren. Op 4 januari zakte het kwik in de nacht naar -15.8 graden.

Op 7 januari kon de Veluwemeer Tocht worden verreden. Op 9 januari zorgden sneeuw en wind in het noordoosten voor overlast in het verkeer en sneeuwduintjes.
Na de eerste decade sloeg de winter aan het kwakkelen. Halverwege de maand ging het vooral in het midden en zuiden echt dooien. het slot van de maand was weer koud, maar ons land bleef steeds op de grens van echt koude vrieslucht ten noordoosten van ons en zachte lucht vanaf de oceaan. daardoor vaker sneeuw dan echte kou en konden we ondanks veel nachtvorst maar weinig genieten van natuurijs.

Er viel in de Bilt ca 41 mm neerslag tegen 67 als norm. De zon scheen 72 uren tegen 52.4 als langjarig gemiddelde.

Meer Blog