Home > Piets blog > Kerst: dooi of toch winter?
Volg Piet

Piets blog

Kerst: dooi of toch winter?

De Kerstdagen staan voor de deur. Wordt het een witte of groene Kerst? Er zal in ieder geval nog een flinke dooi moeten komen om het midden en zuiden van het land om te toveren tot ‘groen’. Daar ligt nog altijd tussen de 20- en 30 cm sneeuw.

De weerkaarten zien er de laatste dagen zeer rommelig en veelal onbetrouwbaar uit. De rode draad is dat er vanaf morgen een dooiaanval plaats vind. En dat vlak voor de Kerst.
Maar slaagt deze ook?

Het Duitse computermodel Offenbach is daar nog allerminst zeker van. Een klein lagedrukgebiedje, als een soort vooruitgeschoven pion van een omvangrijk lagedrukgebied ten westen van Spanje neemt morgen brutaal de leiding over de dooiaanval.
Het  systeempje markeert de grens tussen veel zachtere lucht in Frankrijk (in het noorden en midden temperaturen tussen de 5- en 10 graden) en de koude lucht boven o.a. noordwest Europa en dus ons land.

De strijd gaat gepaard met sneeuw en in het zuiden misschien met regen of ijzel. Daar komt het kwik net iets boven het vriespunt uit.

Donderdag zien we dat deze storing eigenlijk de moed een beetje opgeeft. Het heeft zichzelf een beetje overschat en moet capituleren voor allerlei drukstijgingen, zowel op de Oceaan als boven Groenland en Scandinavië. In het westen en midden dooit het een graadje, maar naar het zuidoosten blijft het gewoon vriezen. Dus kunnen we eigenlijk stellen dat deze dooiaanval al is mislukt.

Wat de aanval van zachte lucht wel heeft bereikt is dat de felle kou (even) is verdreven.
Ook donderdag is er wel kans op een (lichte)sneeuw, volgens de Duitsers. In de nacht vriest het nog altijd, zij het overwegend licht.

Vrijdag steekt er een straffe noordoostenwind op en ligt de depressie boven Italië. Dooien doet het niet of nauwelijks. In de nacht gaat het opklaren en dan kan het in de oostelijke helft van het land gemakkelijk matig vriezen!
Compleet winterweer dus richting de Kerst!

Eerste  Kerstdag tekent Offenbach een kleine storing in boven het noorden van het land. Deze zal dan langzaam het land optrekken. Wanneer dit gebeurt zal er op de eerste Kerstdag vooral in het noorden van het land sneeuw vallen. Jammer genoeg voor de liefhebbers van sneeuw met Kerst, staan de Duitsers een beetje alleen in hun visie. Koud blijft het wel met volgens de meeste berekeningen overdag gewoon vriezend weer. In het oosten maxima dichtbij de -5 graden!

Ook de tweede Kerstdag is er volgens de Duitsers kans op een sneeuwbui. En ook dan dooit het vrijwel niet. Het noorden en westen maken nog de meeste kans op 1 tot 2 graden dooi. Landinwaarts blijft het rond of iets onder nul. Zelfs het ECMWF, wat de laatste dagen alleen maar dooiweer intekende tijdens de Kerst voorziet nu toch een vrij koude kerst.

Wat er na de Kerstdagen gaat gebeuren is nog vrij onzeker. Er wordt een nieuwe dooiaanval vanaf de Oceaan voorbereid. Het ECMWF geeft deze 50 procent kans van slagen. Gisteren gaven deze operatie nog 70 procent kans.

De Amerikanen laten de kou weliswaar een beetje temperen, maar zien uiteindelijk een hogedrukgebied boven Scandinavië wel zitten. In dat geval wordt het gaandeweg volgende week gewoon weer kouder! De conclusie kan dan ook niet anders luiden dan dat dat we een koude kerst tegemoet gaan met in de nachten lichte tot soms- en plaatselijk vorst. Overdag waarden rond het vriespunt met in het noorden en westen kans op wat lichte dooi. Er is kans op een sneeuwbui, maar deze is niet overdreven groot. De aanwezige sneeuw zal niet smelten, sterker nog: er komt nieuwe sneeuw bij. Zowel op woensdag als ook op donderdag. Veelal een witte en zeker een winterse Kerst.

Na het weekend blijft het waarschijnlijk aan de koude kant, maar wordt de situatie behoorlijk spannend.

Meer Blog