Home > Piets blog > Kometensonde in sneeuwstorm terechtgekomen
Volg Piet

Piets blog

Kometensonde in sneeuwstorm terechtgekomen

Tijdens zijn recente ontmoeting met komeet Hartley 2 is de Amerikaanse ruimtesonde Deep Impact in een soort sneeuwstorm terechtgekomen.

Dat zeggen wetenschappers na analyse van opnamen die de ruimtesonde tijdens zijn scheervlucht langs de komeet heeft gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat de fonteinen of jets aan de uiteinden van de komeet ‘pluizige’ ballen van bevroren water uitstoten, in grootte variërend van een golfbal tot een basketbal.

Tegelijkertijd zorgt een ander proces in het middendeel van de langwerpige komeetkern voor de uitstoot van waterdamp. Het is voor het eerst dat afzonderlijke ijsdeeltjes in de damp- en stofwolk rond een komeet zijn waargenomen.

Onderlinge verschillen
Ook bij komeet Tempel 1, die eerder door Deep Impact werd verkend, zijn ze niet gezien. Blijkbaar bestaan er grote onderlinge verschillen tussen kometen. Alleen het middendeel van komeet Hartley 2 gedraagt zich zoals het oppervlak van komeet Tempel 1.

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe lang de ‘sneeuwstorm’ op Tempel 1 al bezig is. Ook moet nog blijken of de verschillen tussen de diverse delen van de komeet altijd al zo groot zijn geweest, of dat ze het resultaat zijn van recente ontwikkelingen.

Meer Blog