Home > Piets blog > Kou teistert Europa- na weekend zachter
Volg Piet

Piets blog

Kou teistert Europa- na weekend zachter

De felle- en vroege kou die Europa teistert komt dit weekend onder druk. Er volgt een aanval van zachte lucht vanuit het zuidwesten. Dit zal in veel landen gepaard gaan met neerslag en overlast. Na het weekend wordt de kou naar het oosten terug gedrongen.

Polen: sneeuw en -21 graden.
Vandaag opnieuw enkele sneeuwbuien op de Britse Eilanden en ook in het zuiden en oosten van Polen, die toch al zo zwaar zijn getroffen door kou valt nieuwe sneeuw.In het zuidwesten van Polen vroor het afgelopen nacht wederom zeer streng met -21 graden.

Winter in BeNeLux
De hele BeNeLux wordt geteisterd door vroeg winterweer. In Belgie vroor het 10 graden en ook in Frankrijk plaatselijk -10 graden afgelopen nacht.

Strenge vorst en sneeuwbuien Britse Eilanden
Op de Britse Eilanden beleefden de mensen in de toch al record koude vroeg winter opnieuw een extreem koude nacht op veel plaatsen daalde de temperatuur tot -12 à -15 graden. In Schotland vroor het zelfs 18 graden!
Na het weekend wordt het op de Britse Eilanden allemaal een beetje minder winters en gaan de scherpste kantjes van de kou af. De kans op sneeuwbuien blijft voorlopig wel aanwezig, maar het ergste is achter de rug.

Sneeuw in Frankrijk en Alpen
Vandaag sneeuw in Frankrijk en delen van de Alpen.
In Duitsland daalde het kwik afgelopen nacht tot -17 graden! Daar morgen enige sneeuw en zondag later op de dag veel meer sneeuw.

Noorwegen: -33 graden.
In Scandinavië zit de meeste kou, gek genoeg in  het zuiden waar het in Noorwegen maar liefst 33 graden vroor.

In het oosten van Roemenië gaat het zaterdag hard sneeuwen en slaat de winter even toe. Het is van korte duur, na het weekend warmte het weer op.

Kou Europa verdwijnt
De felle en vroege kou in Europa wordt de komende dagen geleidelijk aan naar het oosten terug gedrongen. Dat komt doordat een hogedrukgebied boven het centrale deel van Europa komt te liggen. Er blijft wel nachtelijk vorst maar overdag loopt het kwik op naar waarden iets boven het vriespunt.
Ook in het door kou getroffen Polen waar de vorst al dodelijke slachtoffers heeft geeist, wordt het na het weekend een stuk minder koud.

Voor hoelang het duurt. Later volgende week dreigt een nieuwe kouinval vanuit het noorden.

Meer Blog