Home > Piets blog > Lange termijn: oostelijke stroming?
Volg Piet

Piets blog

Lange termijn: oostelijke stroming?

Het is nog altijd herfst in ons land. Gisteren waren er talrijke buien actief, waarvan sommige gepaard gingen met hagel. Dat blijft oppassen in het verkeer. Een forse hagelbui kan gemakkelijk tot gladheid leiden, temeer omdat de temperatuur tijdens een dergelijke bui flink onderuit gaat.

Gisteren viel om die reden al een eerste verkeersdode te betreuren.

Vandaag ligt er een storing over ons land, waar vooral het noorden en midden mee te maken hebben.
Nog altijd kunne buien gepaard gaan met hagel, het noorden maakt daarop de grootste kans.

Het is een frontensysteem dat een beetje ingeklemd ligt tussen een hogedrukgebied boven centraal Europa en een depressie boven Scandinavië die gevuld is met hele koude vrieslucht.

Het komende etmaal blijft deze storing een beetje ‘slepen’ boven het noorden van het land. Daar hebben ze pech en vaak buiige regen.

Zaterdag wint het hogedrukgebied terrein en wordt het frontensysteem afgevoerd naar het noorden. Levert dit dan een verbetering op? Een tijdelijke want een volgende storing valt ons land in de middag vanaf de Noordzee binnen. Gevolg? U raadt het al, inderdaad regen.

Zondag bevinden we ons in de achterkamer van deze storing, wanneer de depressie zelf bij Denemarken is aangeland. We zullen weer te maken krijgen met talrijke buien.

En zo houdt de herfst ook in het weekend aan. Wordt het dan nog beter?
De weerkaarten voor de lange termijn bieden wel enig perspectief daarvoor.

Na het weekend zien we een storing nog altijd in de buurt van ons land rond dobberen. Boven Groenland stijgt de luchtdruk en er komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling die richting het noorden van Scandinavië koerst.

Het bindt de strijd aan met de depressies in de buurt van ons land. Gaandeweg de week lijkt dit hoog zelfs de slag te gaan winnen en breidt haar invloed uit tot over ons land. De stroming wordt dan zwak oostelijk, de kans op buien neemt sterk af en de zon gaat schijnen. ook wordt het kouder met in de nachten kans op lichte vorst!

Dat is echter de hele lange termijn. Actueel zullen vooral de mensen in het noorden de herfst volop ervaren .

Meer Blog