Home > Piets blog > Lange termijn: veranderingen op komst?
Volg Piet

Piets blog

Lange termijn: veranderingen op komst?

We staan aan het begin van een wisselvallige herfstweek. Dagelijks is er wel kans op regen of buien en de wind trekt meer en meer aan. Donderdag bij zee zelfs een stormachtige zuidwester. Koud is het allerminst, de maxima liggen steeds ruim boven de 10 graden. Woensdag kan het in Limburg wel 16 of 17 graden worden. Dat zijn bijna voorjaarstemperaturen, hoewel niet heel bijzonder voor begin November.

In het weekend houdt dit wisselvallige weer aan. verantwoordelijk voor ons weer is een depressie boven Scandinavie. Als tegenhanger fungeert een groot hogedrukgebied dat zich vanaf Spanje de komende dagen helemaal uitbreidt tot over Griekenland en de Balkan.

In de winter zou deze drukverdeling een horrorscenario zijn voor winterliefhebbers.Op de 5 tot 10 daagse termijn zouden er wel eens enkele veranderingen in de drukverdeling op kunnen treden. Zo berekend het Amerikaanse lange termijnmodel GFS voor volgende week een uitdiepende depressie die vanaf IJsland naar Scandinavie koerst. Het is een echte stormdepressie die een stevige portie koude lucht op enige hoogte naar de lage landen doet afzakken. Winterse buien zullen in dit scenario het gevolg zijn.

Het ECMWF laat dezelfde depressie vanaf IJsland naar de Spaanse westkust trekken. In de buurt van ons land zou dan een hogedrukgebied tot ontwikkeling komen, die mogelijkook nog steum krijgt van een hoog boven Oost Europa. Op de grens van dit hoge- en lagedrukgebied ontstaan echter gemakkelijk storingen zodat het ook in deze visie niet stabiel wordt. Deze oplossing is wel een stuk rustiger die van de Amerikanen.
In beide gevallen wordt het kouder. Ik hou u op de hoogte.

Meer Blog