Home > Piets blog > Lange tijd hogedruk boven Scandinavië
Volg Piet

Piets blog

Lange tijd hogedruk boven Scandinavië

Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië betekent in de winter vaak aanvoer van koude vrieslucht met ijsplezier als gevolg. De laatste jaren hebben we vaker dan gemiddeld hogedrukgebieden boven Scandinavië gezien. Op dit moment is een hogedrukgebied bezig zich vanaf de Baltische Staten te verplaatsen richting Scandinavië en ontstaat er een klassiek winterse drukverdeling. Als dit een voorbode is van de drukverdeling voor de komende winter dan zullen we dit soort plaatjes vaak gaan zien.

De mist is aan het begin van de middag overal verdwenen. In het westen en noordwesten komen mooie opklaringen voor.

Overigens zal mist de komende tijd minder kans maken. De wind gaat naar het oosten draaien dankzij een hogedrukgebied dat vanaf Rusland naar Scandinavië koerst. Er wordt geleidelijk aan steeds drogere lucht aangevoerd en de wind neemt tevens toe.

Dat heeft een aantal gevolgen. De zon gaat morgen al flink gaan schijnen en in het weekend is het zelfs zonovergoten. Het kwik gaat naar beneden, zowel overdag als in de nacht. Daarbij krijgt het weer een ietwat schraal karakter.

Deze drukverdeling houdt een lange tijd stand, zo berekenen verreweg de meeste computermodellen. De hele volgende week zal de blokkade boven Scandinavië stand houden. Dus blijft het vrij zonnig, de wind oost tot noordoost en hoort het warme weer echt tot het verleden. In de nachten is kans op grondvorst! Wat mij betreft, een fraai herfst weertype.

Meer Blog