Home > Piets blog > Lange tijd winter of toch Kerstdepressie?
Volg Piet

Piets blog

Lange tijd winter of toch Kerstdepressie?

Hoe lang gaat de winter het volhouden? Vaak houden we ons met deze vraag al bezig voordat de winter goed en wel is gearriveerd.
Begrijpelijk met al de moderne middelen en ultra lange termijn weerkaarten.

De waarde is vaak twijfelachtig, omdat het weer zich, helemaal tijdens winterse perioden grillig gedraagt. Bovendien hebben de diverse atmosfeermodellen de nodige moeite met afwijkende stromingspatronen.

Toch blijft het boeiend. Helemaal wanneer het tegen Kerst loopt.

Ook nu is de lange termijn verwachting onderhevig aan onzekerheid. Hierbij gaat het vooral over de koers van kleine depressies die een grote invloed hebben op het weerbeeld. Een koerswijziging van bijvoorbeeld 500 km kan in plaats van een oostenwind, juist een westenwind tot gevolg hebben. Het bepaalt wel het verschil tussen lichte of matige, misschien wel strenge vorst met sneeuw of dooiweer met regen!
Het zijn nu vooral lagedrukgebieden die het weerbeeld bepalen. De straalstroom is zeer zuidelijk en voert langs het Iberisch Schiereiland.

In die omgeving bevindt zich dan ook een depressie die steeds warme en vochtige lucht naar het noorden voert. Boven Groenland is een krachtige blokkade van hogedruk aanwezig die in samenwerking met depressies boven Scandinavië en IJsland koude Arctische lucht de Oceaan opstuwt. De botsing tussen deze twee luchtsoorten resulteert voortdurend in nieuwe, soms ook kleinschalige storingen.

Een kleine storing kan wel een groot pak sneeuw gaven. De verwachting is dan ook vaak extra moeilijk in een dergelijke situatie.

De lucht op enige hoogte is zeer koud. (op 1.5 km hoogte de komende dagen rond de -10 graden en op 5 km rond de -35 graden) Klaart het op bij weinig wind dan vriest het matig. Is er een sneeuwdek aanwezig – zoals in het oosten van het land waar het gisternacht streng vroor tot ruim -11 graden, dan is strenge vorst makkelijk haalbaar.

Omdat kleine storingen ons weer voor een deel bepalen, is de windrichting vaak eveneens lastig in te schatten. Helemaal een aantal dagen vooruit. Dat is sterk afhankelijk van de koers van zo’n kleine depressie. Een westenwindje geeft in het kustgebied (en) dan, zoals vandaag ook zomaar forse dooi.

In deze situatie verandert de komende dagen volgens vrijwel alle computerberekeningen niets. Dus staat er van tijd tot tijd sneeuw op het programma en vriest het vanaf morgen in de nachten overwegend licht tot matig, maar soms is ook strenge vorst mogelijk, aangezien het de verwachting is dat er een sneeuwdek gevormd gaat worden.

Na het weekend houdt deze situatie voorlopig aan. Een doorbraak naar echt zachter weer is zoals de diverse modellen berekenen, niet aan de orde. Helaas voor de liefhebbers van een witte Kerst komen de Amerikanen in hun jongste uitvoer met een kerstdeprsssie op de proppen die juist met Kerst de kou zal verdrijven. Maar ook Amerikanen vergissen zich wel eens….

Dus, of dat ook uitkomt? Morgen meer nieuws over de lange termijn…

Meer Blog