Home > Piets blog > Lente begint 12 dagen vroeger dan een eeuw geleden
Volg Piet

Piets blog

Lente begint 12 dagen vroeger dan een eeuw geleden

Na de lange, koude winter en alle bijhorende sneeuwbuien kunnen we het nauwelijks geloven, maar de lente begint de laatste jaren veel vroeger dan een dikke eeuw geleden. Enkel dit jaar heeft die evolutie niet bevestigd. Het was een winter zoals we er al dertig jaar geen meer hadden meegemaakt.

De lente van dit jaar komt overeen met het patroon van voor de jaren 70

We zijn die warme lentes zo gewoon geraakt dat de koude winter van dit jaar opvallend was

Britten houden van hun tuin en op basis van de bloeitijd hebben wetenschappers de start van de lente vastgesteld. Uit hun gegevens blijkt dat onze tuinen tegenwoordig twaalf dagen eerder in bloei staan dan in het midden van de jaren 80. De statistieken over bloemen en planten gaan liefst 250 jaar terug in de geschiedenis.

Warmere winters
Volgens de onderzoekers is dit een bewijs dat het klimaat verandert en dat onze fauna en flora er de gevolgen van zullen ondervinden. De voorbije winter was een uitzondering op de regel, maar op lange termijn zien we winters steeds warmer worden.

De botanische cijfers werden met een computer vergeleken met alle Britse temperatuursgegevens, de oudste weerkundige databank ter wereld. De meeste planten stonden tussen 1985 en 2009 gemiddeld op 20 mei in bloei. Dat is het vroegste sinds 1760. Een goede eeuw geleden begon de lente 12,7 dagen later.

Weer of klimaat
De wetenschappers berekenden dat de bloei gemiddeld vijf dagen eerder begon naarmate de temperatuur met één graad toenam. “We zijn die warme lentes zo gewoon geraakt dat de koude winter van dit jaar opvallend was”, zegt Richard Smithers van Woodland Trust in de Daily Mail. “Maar net dat is het verschil tussen weer en klimaat. Het weer varieert van jaar tot jaar, het klimaat is wat er over een periode van 30 jaar wordt waargenomen.”

Late lente
De lente van dit jaar komt overeen met het patroon van voor de jaren 70. De vroegste bloemetjes van het voorjaar verschenen drie weken later dan in de voorbije decennia. Daar zaten de sneeuw en de vrieskou natuurlijk voor veel tussen. Zo verwachten Britse plantkundigen de hyacinten dit jaar pas in de loop van mei of zelfs juni. Tenzij het de komende weken plots fel zou opwarmen… (gb)

Meer Blog