Home > Piets blog > Melding wegdektemperaturen op matrixborden
Volg Piet

Piets blog

Melding wegdektemperaturen op matrixborden

Meld de wegdektemperatuur op de matrixborden en gebruik de matrixborden ook bij waarschuwingen voor extreem weer. Ik ben van mening dat het gebruik van de matrixborden kan helpen de veiligheid te vergroten, daar de automobilist kenbaar gemaakt kan worden dat er kans op bijvoorbeeld gladheid (melding wegdektemperatuur) en mist is.

John Havinga (meteoroloog van beroep en al jaren medewerker bij Meteo Service Piet Paulusma BV) heeft ruim een week geleden een idee ingediend bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het vroegere ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit houdt in:
De automobilisten een melding geven van de actuele wegdektemperatuur, op de plaats waar hij rijdt. Nederland beschikt over honderden sensoren in de weg met de actuele wegdektemperatuur van provinciale wegen en snelwegen. Daarnaast zijn er veel matrixborden beschikbaar, niet overal in Nederland, maar daar zou die informatie een toegevoegde waarde zijn voor de wegdekgebruiker.

Ik vind dat een prima idee. Daar waar matrixborden beschikbaar zijn kunnen we deze borden nu al snel inzetten. In de winter is het een manco dat de automobilist niet weet dat hij over een wegdek rijdt waarvan de temperatuur onder nul of juist boven nul ligt, terwijl die informatie wel beschikbaar is. In de winter kan de luchttemperatuur namelijk boven nul blijven liggen, terwijl de wegdektemperaturen aan het einde van de nacht een tijd onder nul liggen. Indien dit gebeurt in combinatie met vocht, kan het op die plaatsen dus glad worden. Maar ook mist of dichte mist, zware regen en de kans op sneeuw, ijzel of windstoten en bijvoorbeeld stormweer kunnen op de borden vermeld worden om te waarschuwen.

Een melding van de wegdektemperatuur op de matrixborden komt de veiligheid op de weg ten goede. Ook de bewustwording bij weggebruikers van mogelijke gladheid zal dit bevorderen. Dit geldt ook voor de andere meldingen.

Piet Paulusma

Meer Blog