Home > Piets blog > Mongolië rampgebied door felle kou
Volg Piet

Piets blog

Mongolië rampgebied door felle kou

Wegens het aanhoudende winterweer in Mongolië hebben de Verenigde Naties (VN) donderdag een programma gepresenteerd om Mongoolse nomaden te helpen. De autoriteiten in het Aziatische land hebben meer dan de helft van het land uitgeroepen tot rampgebied.

Het sneeuwt in Mongolië al weken bij extreem lage temperaturen van min 50 graden. Bijna twee derde van het land is bedekt onder 20 tot 40 centimeter sneeuw, waardoor het vee niet kan grazen. De regering van Mongolië meldde eerder deze week dat circa 2,5 miljoen stuks vee zijn omgekomen en schat dat nog eens drie miljoen dieren zullen sterven voor het einde van het koude seizoen in juni. De Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de VN schat het economische verlies op ongeveer 45 miljoen euro.

„Vee is essentieel voor het bestaan van vele Mongolen. Veel mensen hebben hun directe inkomsten en bron voor voedsel verloren”, aldus Akbar Usmani, de vertegenwoordiger van het ontwikkelingsprogramma van de VN. Een derde van de 2,6 miljoen Mongolen leidt een rondtrekkend bestaan en is volledig afhankelijk van vee.
Met het ontwikkelingsprogramma van de VN zouden 60.000 veehouders geld krijgen om de dode dieren op te ruimen. Door deze maatregel kan de verspreiding van ziektes in de lente worden voorkomen. De regering heeft verder gewaarschuwd dat er door de hevige sneeuwval een hoog risico is op overstromingen in het voorjaar.

telegraaf

Meer Blog