Home > Piets blog > Na het weekend opnieuw winter?
Volg Piet

Piets blog

Na het weekend opnieuw winter?

Een groot deel van Europa heeft met winterweer te maken. Zo valt er vandaag nog altijd sneeuw op de Britse Eilanden. Maar ook in het noorden van Spanje en het zuidoosten van Frankrijk valt sneeuw. Waarschijnlijk zelfs veel sneeuw daar. De sneeuw in Frankrijk en Spanje heeft te maken met een storing. Deze is ontstaan tussen koude lucht wat dankzij een Scandinavisch hoog in zuidelijke richting uitstroomt en een ander hogedrukgebied op de Oceaan, het welbekende Azoren hogedrukgebied.

De storing trekt de komende 24 tot 48 uur over de Balearen via de Italiaanse Eilanden naar het vaste land van Italië. Daar valt dan veel regen. Later op zondag of op maandag krijgt Griekenland ook met de gevolgen van deze depressie te maken, wat vooral in het noorden wel sneeuw zal gaan geven. Ook in Oost Europa volgt dan sneeuw.

De dooiaanval die is ingezet in ons land, heeft Frankrijk en grote delen van de Britse Eilanden ook in een zachtere luchtsoort gezet. in Frankrijk vroor het vanochtend nergens meer.

Ten oosten van ons land is het volop winter en de dooiaanval zal op zondag en maandag boven Duitsland vastlopen.
Dat zal daar sneeuw opleveren. Ook de Alpenlanden krijgen op zondag en maandag sneeuw.
De vorst wordt in midden Europa dan wel wat getemperd maar zal door een aanzwellend hogedrukgebied bij Rusland, wat bovendien nog wat meer naar het oosten trekt volgende week opnieuw kouder worden.

Felle kou zit net ten noordoosten van Polen en wel in de Baltische Staten. In het noorden van Litouwen en in Letland vroor het de afgelopen nacht 20 tot 27 graden.

In Scandinavië vroor het opvallend genoeg in Noors Lapland niet of nauwelijks.
Alleen in het noorden en zuiden van Scandinavië flinke vorst met vannacht een laagste temperatuur van -25 graden.

Dooi, maar na weekend terugkeer winterweer?
Dan de winter in ons land. Een eerste dooiaanval is bezig gestalte te krijgen en heeft een groot deel van het land inmiddels in de dooi gezet. In Groningen zal het kwik vandaag niet boven het vriespunt uitkomen. Er komen een paar opklaringen voor, die tegelijk dicht kunnen slippen door de kans op mist die dan toeneemt.

De dooiaanval redt het niet. Vannacht vriest het weer in het hele land. In het oosten tijdens opklaringen gemakkelijk matige vorst en morgen overdag gewoon weer een ijsdag in ons land.
In de nacht opnieuw lichte en op veel plaatsen matige vorst. Dus gewoon aanhoudend winter.

Dan volgt later op zaterdag een tweede dooiaanval. In de loop van de dag trekt het dooifront het zuidwesten van ons land binnen met verschillende soorten neerslag. Sneeuw, later natte sneeuw maar ook regen en ijzel behoren tot de mogelijkheden.

Op zondag verovert de zachtere luchtsoort het hele land. Hoewel: in Groningen wordt het maar moeizaam +1, hooguit +2 graden. In het zuidwesten is het met 5 of 6 graden volop dooi weer. Soms valt er wat regen.
In de nacht kan het tijdens opklaringen toch weer licht gaan vriezen.

Wat er na het weekend gaat gebeuren blijft erg spannend. Ik ben er vrij zeker van dat het maandag nog volop dooit. Maar vanaf dinsdag wordt de kans op een terugkeer van winterweer groter als het Russische hogedrukgebied, verder in kracht toenemend iets opschuift in westelijke richting.
Of wij komen in het overgangsgebied tussen de koude continentale lucht en zachte lucht vanaf de Noordzee en de Oceaan met kwakkelweer als gevolg of het wordt echt weer kouder met een wat sterkere oostelijke stroming. Ik neig een beetje naar de laatste oplossing.

Meer Blog