Home > Piets blog > Nieuwe winterse periode!
Volg Piet

Piets blog

Nieuwe winterse periode!

Het wintertje houdt nog wel even aan in ons land.
Ons weer wordt bepaald door een depressie, afkomstig vanaf Groenland en is gevuld met zeer koude Poollucht. Afgelopen dagen steeg de luchtdruk boven Groenland zelfs tot 1080 hPa. Zelfs voor die omgeving uitzonderlijk hoge barometerstanden!

Deze depressie zal het komend weekend de Noordzee oversteken en na het weekend boven ons land arriveren. In de nachten vriest het licht tot matig, een enkele keer mogelijk streng. Ook overdag is het koud met veelal vorst.

In goede winters vriest het ook met een aanlandige wind. Wat dat betreft zou deze winter dus goed moeten zijn, de komende dagen komt de wind regelmatig vanaf zee. Dat geeft in de kustprovincies zowel kans op dooi, maar ook op forse sneeuwbuien.
Bovendien passeren van tijd tot tijd storingen met sneeuw. Geen ijswinter voorlopig, maar vooral een winter met neerslag, de komende dagen zal deze alleen uit sneeuw bestaan. Of het moet nog een verdwaalde hagelbui zijn.

En na het weekend? Diverse berekeningen laten wel pogingen zien van depressies om zachtere lucht het continent op te sturen. Maar zullen deze slagen? Voorlopig denk ik van niet. Ook begin volgende week zal het koud winterweer zijn met in de nachten lichte tot matige vorst en overdag rond nul. De kans op sneeuwbuien neemt af.

En richting de Kerst? Dan lijkt er een nieuwe hevige strijd los te breken tussen aanstormende zachte lucht vanaf de Oceaan en koude Poollucht. Het strijdtoneel zou wel eens dicht in de buurt van ons land kunnen liggen. Volgens het grote Europese model, ECMWF wordt deze strijd juist met Kerst beslist. In het voordeel van….inderdaad, de winterliefhebbers.

Hoe het ook zij. Duidelijk is en dat heeft de ervaring ons ook geleerd: een ijskoud Europees vaste land laat zich niet zomaar innemen door zachte Oceaanlucht. We houden vinger aan de pols.

Meer Blog